13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialMerkel, criticată de New York Times, pentru că a aprobat urmărirea penală...

Merkel, criticată de New York Times, pentru că a aprobat urmărirea penală a comediantului care l-a ironizat pe Erdogan

Cancelarul german Angela Merkel a fost criticată de cotidianul american New York Times, pe motiv că a cedat în faţa preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, permițând unei instanțe să investigheze un comediant care l-a insultat pe liderul turc, informează DPA, citat de Agerpres.

„Cancelarul Merkel a fost nevoită să decidă între a împăca solicitarea scandaloasă a lui Erdogan sau a risca să piardă acordul cu Turcia care ar urma să contribuie la diminuarea crizei refugiaţilor”, a scris New York Times, într-un editorial apărut marţi. 

Potrivit sursei citate, Angela Merkel a transmis „un semnal greşit” vineri când a aprobat o cerere din partea Ankarei de a fi deschisă o anchetă penală oficială împotriva comediantului Jan Boehmermann, după ce acesta a citit la televiziune un poem în care se glumea pe seama lui Erdogan că se uită la pornografie infantilă şi că face sex cu animale. 

Scandalul a izbucnit în contextul acordului cheie semnat între Uniunea Europeană şi Ankara privind readmisia imigranţilor în Turcia ca parte a eforturilor de a face faţă afluxului de imigranţi care a făcut ca peste un milion de persoane disperate să traverseze Marea Mediterană şi să intre în UE în 2015. 

Citește și: Studiu: Două treimi dintre germani se opun deciziei lui Merkel, în cazul comediantului care l-a ironizat pe Erdogan

Este ca şi cum ai plăti răscumpărare răpitorilor, a scris cotidianul american: „Rezolvă problema imediat, însă creează un precedent periculos”. “Acum chestiunea este ce va cere în continuare Erdogan sau alt potentat ofensat”, se mai arată în editorial. 

„Problema este că Erdogan nu doar că vânează un comediant obscur. El cere de asemenea ca şefa guvernului german să îi recunoască public cererea că este greşit să fie ridiculizat”, a adăugat New York Times. 

Cotidianul a subliniat că Ministerul de Justiţie din Turcia a dezvăluit că în prezent există 1.845 de procese împotriva unor persoane pentru insultarea preşedintelui. Erdogan „poate pretinde acum că Occidentul acceptă legitimitatea abordării sale”, a adăugat New York Times. 

Libertatea de a râde de liderii politici este una dintre principalele diferenţe dintre democraţiile liberale precum Germania şi SUA şi state autocrate precum Turcia, Rusia şi China, a mai scris autorul editorialului. 

Merkel a făcut bine să obţină un acord cu Erdogan pentru a diminua criza refugiaţilor, însă „ar fi trebuit să îi transmită clar că libertăţile occidentale nu pot fi puse în discuţie”, a mai precizat cotidianul american.

Cele mai citite

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă