17.3 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialMerkel, încercări de salvare a Greciei

Merkel, încercări de salvare a Greciei

Cancelarul german Angela Merkel vrea să se reinstaleze calmul în discuţiile tot mai tensionate dintre liderii eleni şi reprezentanţii creditorilor, în timp ce miniștrii de Finanţe europeni se reunesc joi la Luxembourg cu puţine speranţe pentru un acord care ar salva Grecia de la faliment, scrie Mediafax

Tensiunile au atins cote înalte. Premierul elen Alexis Tsipras vrea să se poziţioneze ca un lider puternic, gata să respingă un acord care ar dezavantaja Grecia, el acuzând creditorii de intenţii incorecte. Tsipras efectuează joi şi vineri o vizită în Rusia, însoţit de mai mulţi miniştri, pentru a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Este a doua vizită pe care Tsipras o efectuează în Rusia în mai puţin de două luni. De această dată, premierul elen vizitează Rusia cu scopul de a susţine candidatura unor companii greceşti la construirea unui gazoduct care va fi exploatat de către gigantul rus Gazprom, un proiect care irită atât UE, cât şi Statele Unite.

Citește și: Tsipras îndeamnă creditorii Greciei la realism

În aceste condiţii, ar putea depinde de Merkel, liderul ţării care este cel mai mare contributor la programul de salvare a Greciei, de a aduce discuţiile la un numitor comun şi la obiective realiste, într-un discurs adresat parlamentarilor germani.

Situaţia esate urmărită îndeaproape şi de preşedintele Rezervei Federale a Statelor Unite, Janet Yellen, care a avetizat asupra riscurilor de extindere a tensiunilor de pe pieţele europene, dacă nu se va ajunge la un acord în cazul Greciei.

Înainte de reuniunea Eurogroup, considerată ultima şansă a unui acord, optimismul este la un nivel foarte scăzut.

“Ar fi de ajutor dacă ar exista mai multă onestitate în discuţiile despre Grecia”, a spus vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Oficiali din Olanda şi Portugalia anticipează eşecul discuţiilor, în timp ce Guvernul Irlandei face planuri de rezervă pentru defaultul sau ieşirea Greciei din zona euro, a declarat o sursă apropiată situaţiei.

Indicele ASE al bursei din Atena a scăzut miercuri pentru a patra şedinţă consecutiv şi a închis la cel mai redus nivel din aproape trei ani, după ce Tsipras a declarat că este pregătit să spună un “mare nu”, în cazul în care va considera că acordul cu creditorii internaţionali ar fi defavorabil Greciei.

În lipsa acordului cu Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi FMI, referitor la reformele necesare economiei, Grecia nu poate primi restul de 7,2 miliarde de euro din programul de 240 de miliarde de dolari care se încheie pe 30 iunie. Statul elen trebuie să plătească FMI datorii de 1,6 miliarde de euro scadente în iunie.

În ajunul întâlnirii miniştrilor de Finanţe, ministrul german Wolfgang Schaeuble, unul dintre cei mai aspri critici ai Greciei, a afirmat într-o audiere parlamentară că Guvernul din care face parte se pregăteşte pentru ce este mai rău, iar opinia sa este împărtăşită şi de alţi oficiali.

Citește și: Tsipras, în vizită în Rusia. Eurogrupul se reunește pentru a negocia un nou acord

Blocajul pune presiune pe liderii europeni să rezolve neînţelegerile legate de taxa pe vânzări, pensii şi legislaţia muncii din Grecia la summit-ul UE care va avea loc pe 25-26 iunie la Bruxelles, cu doar câteva zile înainte de expirarea programului de salvare.

În Statele Unite, Yellen a avertizat miercuri, după şedinţa de politică monetară a Rezervei Federale, că eşecul negocierilor pentru salvarea Greciei poate afecta perspectivele economie ale Europei şi pieţele financiare internaţionale.

Cele mai citite

Exclusiv: Analistul Adrian Negrescu, despre legea evaziunii fiscale: ,,Statul reușește să obțină doar 1-2% din prejudiciile din dosarele penale”

Legea evaziunii fiscale, cunoscută ca legea Ciucă-Ciolacu, împarte românii în tabere și anume cei care văd această măsură ca fiind una utilă în lipsă...

Exclusiv: Analistul Adrian Negrescu, despre legea evaziunii fiscale: ,,Statul reușește să obțină doar 1-2% din prejudiciile din dosarele penale”

Legea evaziunii fiscale, cunoscută ca legea Ciucă-Ciolacu, împarte românii în tabere și anume cei care văd această măsură ca fiind una utilă în lipsă...

CSM București, campioana României. „Tigroaicele” au reușit o nouă triplă

CSM București a învins-o sâmbătă pe CSM Târgu Jiu cu scorul de 30-27, în Sala Apollo din Capitală, în etapa cu numărul 24 din...
Ultima oră
Pe aceeași temă