21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialMerkel AVERTIZEAZĂ: Problema refugiaților ar putea deveni o PROVOCARE mai mare pentru...

Merkel AVERTIZEAZĂ: Problema refugiaților ar putea deveni o PROVOCARE mai mare pentru UE decât criza elenă

Cancelarul german, Angela Merkel, a condamnat, duminică, atacurile asupra unor centre pentru refugiaţi din Germania şi a avertizat că problema azilului ar putea deveni o provocare mai mare pentru Uniunea Europeană decât criza financiară greacă, informează Mediafax.

“Nu este demn de ţara noastră”, a declarat Merkel, după ce a fost întrebată despre cele peste 200 de cazuri de incendiere a unor centre pentru solicitanţi de azil din Germania, înregistrate anuul acesta, în condiţiile în care ţara se confruntă cu un număr record de refugiaţi.

Merkel a avertizat că valurile de refugiaţi vor “preocupa Europa mult mai mult decât problema Greciei şi a stabilităţii zonei euro”.

“Problema azilului ar putea fi următorul proiect major european, în care să arătăm dacă suntem cu adevărat capabili să acţionăm în commun”, a declarat ea pentru postul public de televiziune ZDF.

Merkel a mai spus că acest subiect reprezintă o provocare deosebită pentru Germania, unde unii oficiali au afirmat că numărul solicitanţilor de azil ar putea ajunge la 600.000 anul acesta.

În condiţiile în care mii de refugiaţi dorm în corturi, iar autorităţile susţin că sunt copleşite de cereri, Merkel a precizat că situaţia curentă este “absolut nesatisfăcătoare”.

Ea a cerut Uniunii Europene să întocmească o listă cu ţări de origine sigure, în care cetăţenii nu se confruntă cu riscul violenţelor sau persecuţiilor.

Săptămâna trecută, ministrul german de Interne a afirmat că este inacceptabil că 40 la sută dintre solicitanţii de azil din ţara sa sunt din Balcani, acest lucru fiind “o ruşine pentru Europa”.

Aproximativ o jumătate dintre cele 300.000 de cereri de azil înregistrate în Germania începând din ianuarie provin de la cetăţeni din ţări europene ca Albania, Bosnia, Bulgaria, Croaţia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi Serbia.

Berlinul caută modalităţi de a evita cererile din aceste ţări, pentru a putea ajuta oamenii din zone de criză ca Siria, Irak şi Afganistan.

Agenţia ONU pentru refugiaţi a afirmat că numărul oamenilor refugiaţi din calea conflictelor şi crizelor a depăşit 50 de milioane pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, sirienii fiind cel mai grav afectaţi.

Cele mai citite

Max Verstappen obține a 59-a victorie din cariera sa în Campionatului Mondial de Formula 1

Pilotul olandez Max Verstappen, reprezentând echipa Red Bull, a câștigat Marele Premiu al regiunii Emilia Romagna, desfășurat duminică la Imola, Italia. Aceasta reprezintă a...

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat dejucarea unei tentative de lovitură de stat

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat duminică că a dejucat o tentativă de lovitură de stat, la care au participat atât străini, cât...

Irak ajută la misiunea de căutare a elicopterului ce îl transporta pe președintele Iranului

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...
Ultima oră
Pe aceeași temă