10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialCriza refugiaților: Merkel cere din nou cote pentru migranţi

Criza refugiaților: Merkel cere din nou cote pentru migranţi

Cancelarul german consideră inacceptabil faptul că unele ţări din UE refuză să primească refugiaţi musulmani.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a denunţat, într-un interviu pentru televiziunea publică germană ARD, lipsa de solidaritate în cadrul UE și a criticat ţările care refuză primirea refugiaţilor, estimând că „fiecare trebuie să-și asume partea sa“. Revenind la propunerea sa de introducere a cotelor de repartizare a refugiaţilor, cancelarul a subliniat că „trebuie găsită o soluţie comună“. Germania a primit în 2015 circa un milion de migranţi care au cerut azil, în mare parte originari din Siria, Irak și Afganistan. Un înalt responsabil german a declarat, ieri, că în 2015 au fost înregistraţi între 250.000 și 300.000 de migranți.

Potrivit presei, prin decizia din septembrie 2015 a Angelei Merkel de a deschide ţara sa doritorilor de azil, numeroase state europene, în special din Europa de Est, consideră că s-a creat un „apel migratoriu“, afirmând că nu doresc emergenţa unei comunităţi musulmane pe teritoriile lor. Premierul ceh, Bohuslav Sobotka, declara la 23 august: „Nu avem o comunitate musulmană puternică. Şi nu dorim ca o comunitate musulmană forte să se formeze aici, având în vedere problemele pe care le observăm“.Potrivit unui sondaj Emnid, publicat duminică de Bild am Sonntag, 50% dintre germani se opun unui al patrulea mandat de cancelar pentru Angela Merkel, popularitatea ei fiind în scădere din cauza generoasei politici de primire a migranţilor.

Schimbare de abordare

În urmă cu un an, descoperirea în Austria a 71 de migranţi morţi într-un camion șoca Europa, care consimţea primirea masivă de refugiaţi, înainte de a închide frontierele și a încheia cu Turcia un acord mai fragil ca oricând. Gerald Tatzgern, șeful Departamentului de luptă contra traficului de migranţi în Austria, declară că, o dată cu extinderea conflictelor, „numărul persoanelor care doresc azil în Europa folosind o rută sau alta este mai crescut decât acum un an“. Pe lângă afluxul de refugiaţi, infiltrarea teroriștilor printre ei și agresiunile atribuite migranţilor au alimentat ostilitatea unei părţi a populaţiei.

La 18 martie, UE și Turcia au încheiat un acord controversat, potrivit căruia Ankara se angaja să blocheze trecerea refugiaţilor spre Europa. Numărul migranţilor ce tranzitau prin Balcani și Europa Centrală a scăzut. Acest acord este astăzi compromis. Turcia ameninţă că îl denunţă dacă nu obţine de la UE liberalizarea vizelor pentru cetăţenii săi. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, arată că riscul de a vedea acordul capotând a crescut după puciul ratat din 15 iulie și epurările masive ce au urmat în Turcia, care au complicat relaţiile UE cu Ankara. Accesul cetăţenilor turci în UE fără viză – recompensa principală pentru colaborarea Ankarei la blocarea afluxului de migranţi în Europa – a fost întârziat din cauza acestor represiuni, dar și a unui diferend asupra legislaţiei turce antiterorism.   

Viena are în vedere activarea în septembrie a unui „decret de urgenţă“ ce va permite respingerea  migranţilor care cer azil.

 

 

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă