9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialMerkel și Hollande, la 100 de ani de la bătălia de la...

Merkel și Hollande, la 100 de ani de la bătălia de la Verdun: Oraşul a fost capabil să se unească pentru pacea şi prietenia franco-germană

Președintele francez François Hollande și cancelarul german Angela Merkel s-au întâlnit, duminică, la Verdun, unde are loc comemorarea a 100 de ani de la cea mai sângeroasă bătălie din Primul Război Mondial, informează AFP, citat de Agerpres.

În acest context, cancelarul german a declarat, la primăria din Verdun, că numele orașului este „un simbol pentru atrocitatea de neconceput şi absurditatea războiului, dar şi pentru lecţiile şi reconcilierea franco-germană”.

Totodată, șeful statului francez a precizat că Verdun, teatru al unei sângeroase bătălii în care au murit peste 300.000 de persoane, în 1916, este omagiat, pentru prima dată, „nu pentru trecutul său de suferinţă ci pentru mesajul său de speranţă”.

„Verdun este un oraş care reprezintă şi momentul cel mai rău, când Europa s-a pierdut în urmă cu o sută de ani, dar şi momentul cel mai bun, atunci când oraşul a fost capabil să se unească pentru pacea şi prietenia franco-germană. Trăiască prietenia, spiritul de la Verdun!”, a adăugat Francois Hollande. 

Această zi de comemorare intervine în contextul în care cuplul franco-german întâmpină dificultăţi în a ralia o Europă în criză, comentează AFP. 

Cei doi lideri au început ziua pe ploaie, în cimitirul german Consenvoy, cu un moment de reculegere, la fel ca şi Helmut Kohl şi François Mitterrand în 1984. Cei doi oameni politici şi-au dat atunci mâna în faţa cimitirului de la Douaumont, un gest devenit un simbol al reconcilierii franco-germane. 

Împărţind aceeaşi umbrelă, Hollande şi Merkel au parcurs cimitirul în care sunt îngropaţi peste 11.000 de soldaţi germani discutând unul cu celălalt. 

Preşedintele francez şi cancelarul german urmează apoi să discute şi o serie de chestiuni de actualitate, în special cea a migraţiei şi referendumul britanic privind apartenenţa la UE, în cadrul unui dejun de lucru.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă