12.2 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialMI6 îşi retrage spionii

MI6 îşi retrage spionii

Marea Britanie a fost silită să evacueze spionii din unele ţări considerate „ostile“ după ce Rusia şi China au accesat masa de documente ultrasecrete furate de Edward Snowden (foto), ex-consultantul american al CIA şi al Agenţiei naţionale americane  de securitate, NSA, potrivit Sunday Times.

După ce s-a refugiat în Rusia, Snowden afirma că nici un serviciu secret nu va putea descifra documentele sale. Dar, potrivit serviciilor britanice de informaţii MI6, Rusia a decriptat peste un milion de dosare. La Downing Street, serviciile premierului David Cameron au declarat pentru Sunday Times că „agenţii au trebuit să fie retraşi şi faptul că modul nostru de operare a devenit cunoscut, a dus la încetarea colectării de informaţii esenţiale“. Alte surse guvernamentale au afirmat că şi China a avut acces la documente care dezvăluie tehnicile de cules informaţii ale Marii Britanii şi ale SUA, ceea ce suscită temeri că spionii lor ar putea să fi fost identificaţi. Snowden s-a refugiat în Rusia după ce a transmis presei o enormă cantitate de documente secrete cu scopul de a dezvălui amploarea programelor americane de supraveghere electronică şi pentru a proteja libertăţile individuale.

„Putin nu i-a acordat azil degeaba“, afirma o sursă guvernamentală britanică referindu-se la faptul că fostul analist al CIA şi NSA s-a refugiat la Moscova, unde în final a obţinut azil pentru un termen limitat. Snowden a produs daune incalculabile – declara şi o sursă din serviciile secrete britanice având în vedere că  documentele ajunse pe mâna agenţilor Moscovei şi Beijingului conţin tehnici de culegere de informaţii care permit puterilor străine să identifice spionii britanici şi americani.

Captiv în Moscova

Guardian relevă într-un material că Edward Snowden este prizonier în Rusia şi citează un extras exclusiv din noua sa carte, „Fişierele Snowden“ din care rezultă că sejurul prelungit al americanului în Rusia este involuntar. Pentru propria protecţie, Snowden este dependent de Kremlin şi de agenţiile sale de spionaj, între care şi celebrul FSB. Vizitat de un membru al Parlamentului german, Hans-Christian Ströbele, Snowden i-a dat o scrisoare pentru cancelarul Merkel şi Parlament. „Sunt nerăbdător să vorbesc cu dvs. în ţara dvs. când situaţia este rezolvată şi vă mulţumesc pentru eforturile de a face respectate legile internaţionale pe care le protejaţi“. Snowden este „invitatul“ Federaţiei Ruse, fie că vrea fie că nu şi într-un anume sens, captivul ei. Care sunt şansele lui Snowden de a părăsi Moscova pentru o nouă viaţă în Europa Occidentală? Nimeni nu ştie exact cât va dura exilul său. Luni? Ani? Decenii? 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă