8.7 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialMihail Hodorkovski, suspect de crimă. Ce acuzații a lansat Comitetul de anchetă...

Mihail Hodorkovski, suspect de crimă. Ce acuzații a lansat Comitetul de anchetă rus

Fostul oligarh și opozantul lui Vladimir Putin, Mihail Hodorkovski, este suspectul principal într-un dosar din 1990 redeschis de comitetul rus de anchetă marți privind uciderea primarului unui oraș din Siberia, potrivit Hotnews.

“S-a decis redeschiderea anchetei privind uciderea, în 1998, a primarului (Vladimir Petuhov, n.r.) din Nefteiugansk. Potrivit informațiilor obținute de Comitetul de anchetă, Mihail Hodorkovski ar fi putut comandat personal această crimă precum și un număr de alte crime grave“,  se arată în comunicatul Comitetului de anchetă, organism însărcinat cu dosarele importante din Rusia, conform AFP.

Citește și: UE salută eliberarea lui Mihail Hodorkovski

Nefteiugansk este un oraș din Siberia unde activa și o filială a grupului petrolier Iukos, pe atunci în proprietatea lui Hodorkovski. 

Acuzațiile, respinse drept ”fanteziste”
  
Avocatul lui Hodorkovski, Vadim Kliuvgant, a caracterizat acuzațiile drept “fanteziste”. 
  
Mihail Hodorkovski, în vârstă de 52 de ani, a petrecut zece ani în închisoare după arestarea să în 2003, sub acuzația de excrocherie la scară mare și evaziune fiscală.  În acest moment Hodorkovski este în Elveția unde a lansat în septembrie anul trecut mișcarea Open Russia, care își propune să reunească forțele pro-europene din Rusia, în vederea alegerilor parlamentare din 2016. Acesta nu a exclus o candidatură la alegerile prezidențiale din 2018.

Citește și: Crimă și frică. Ce trebuie să înțelegem din asasinarea lui Nemțov, criticul lui Putin 

Grupul Iukos, dezmembrat după arestarea lui Hodorkovski, a fost vândut în mare parte către Rosneft, societate modestă la acel moment, dar care a devenit astăzi unul dintre primii producători de hidrocarburi din lume. 

Cele mai citite

Patru din zece români consumă alimente pe bază de plante (studiu)

Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de...

Eurostat: România, printre ţările UE cu cel mai mare deficit şi cea mai semnificativă creştere a datoriei în 2023

Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023,...

90 de blocuri din Capitală, fără apă caldă până la finalul lunii

Aproximativ 90 de blocuri din Capitală au rămas fără apă caldă începând de astăzi și până pe 30 aprilie, pentru modernizarea unui tronson de...
Ultima oră
Pe aceeași temă