14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE FOTO. Mii de demonstranți și mii de polițiști, în faţa Parlamentului...

UPDATE FOTO. Mii de demonstranți și mii de polițiști, în faţa Parlamentului de la Chişinău

UPDATE: Liderii grupurilor de protestatari din Republica Moldova s-au întâlnit joi cu preşedintele Parlamentului, Adrian Candu, cerându-i anularea votului pentru învestirea Guvernului Pavel Filip şi convocarea alegerilor legislative anticipate, informează Unimedia, potrivit Mediafax

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, a participat la întâlnirea cu Adrian Candu. Chiar dacă nu organizează protestele împreună, la întrevedere a fost şi Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor, precum şi Renato Usatîi, primarul oraşului Bălţi. “I-am înaintat domnului Candu solicitarea noastră. Procedura este simplă. Să fie organizată o ședință a Parlamentului pentru a fi anulat votul de ieri pentru Guvernul Filip. Până pe 30 ianuarie trebuie să fie dizolvat Parlamentul”, a declarat Igor Dodon. “Avem drept de a pune sesizări la Curtea Constituţională. Avem o legislație făcută pentru a exclude poporul de la participare”, a spus Andrei Năstase, cerând şi el alegeri anticipate.

Mii de persoane s-au adunat joi în faţa Parlamentului moldovean, pentru a protesta faţă de învestirea Guvernului condus de democratul Pavel Filip, informează Mediafax.

Pe de altă parte, sediul Legislativului este păzit de mii de angajaţi ai Ministerului de Interne, care au format un cordon de securitate, relatează Jurnal de Chişinău.

Liderii Platformei DA cer alegeri anticipate pentru că acestea, în opinia lor, sunt unica soluţie de depăşire a crizei.

În jurul clădirii Parlamentului s-a format un cordon impresionant de poliţişti, în condiţiile în care mii de angajaţi ai Ministerului de Interne au fost dislocaţi pentru a asigura ordinea.

Citește și: UPDATE FOTO + VIDEO: Proteste în faţa Parlamentului din Republica Moldova

Protestatarii organizaţi de Platforma civică “Demnitate şi Adevăr” s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN), după care s-au îndreptat spre Parlament pentru a continua protestele faţă de învestirea Guvernului Filip. În faţa Legislativului se afla deja o mulţime de manifestanţi, susţinători ai Partidului Politic Partidul Nostru (PPPN), condus de Renato Usatîi, şi ai Partidului Socialiştilor (PSRM), condus de Igor Dodon, transmite IPN în pagina online.

Unul dintre liderii platformei DA, Vasile Năstase, a declarat că oamenii vor continua să protesteze, în mod paşnic, dar ferm. Potrivit lui, poporul Republicii Moldova intră în ultima fază de scoatere a statului din captivitate. Vasile Năstase a îndemnat toate partidele extraparlamentare, societatea civilă şi toţi cei care îşi doresc alegeri anticipate, să se alăture protestelor. “Ieri, la Chişinău nu a fost instaurat un guvern proeuropean. Ieri, la Chişinău a fost instaurată o huntă criminală”, a declarat Vasile Năstase.

În acelaşi timp, în faţa Parlamentului, s-au adunat simpatizanţii PSRM şi PPPN. Aceştia au adus cu ei coroane funerare, afirmând că “astăzi urmează să moară regimul oligarhic”. Liderul PPPN, Renato Usatîi, a îndemnat oamenii să protesteze paşnic, menţionând că violenţele nu vor ajuta la nimic. “Oamenii trebuie să vină din toate localităţile. La fel, toţi chişinăuienii trebuie să iasă în stradă astfel încât guvernanţii să nu poată ieşi până la magazin după pâine”, a declarat Renato Usatîi.

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...
Ultima oră
Pe aceeași temă