16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMii de IRAKIENI demonstrează împotriva CORUPŢIEI, la Bagdad

Mii de IRAKIENI demonstrează împotriva CORUPŢIEI, la Bagdad

Mii de persoane au protestat vineri, la Bagdad, împotriva corupției.

Cei mai mulți dintre participanți sunt susținători ai influentului lider șiit Moqtada al-Sadr. Acesta care a făcut apel ca demonstranţii să vină în număr mare, transmite AFP, citată de Agerpres.

Manifestația a avut loc în piața Tahrir, protestatarii purtând steaguri irakiene și scandând sloganuri anticorupție. Este prima acțiune ce are loc după apelul lansat de Moqtada al-Sadr către susținătorii săi pentru a se alătura protestelor.

Acțiunile de protest împotriva corupției și a neregulilor din domeniul serviciilor publice s-au accentuat în Irak în ultimele săptămâni. Manifestanții au protestat, în mod special, faţă de întreruperile frecvente de curent în condițiile unor temperaturi care depășesc 50 de grade Celsius.

După mai multe manifestații de acest gen, premierul Haider al-Abadi a lansat la 9 august un vast plan de reforme vizând lupta împotriva corupției și o mai bună guvernare. Reformele, aprobate la 11 august de Parlament, prevăd reducerea posturilor ministeriale și scăderea numărului de gărzi de corp pentru înalții responsabili, pentru a aplana nemulțumirile populației.

Demonstraţiile anticorupţie intervin în contextul în care Irakul se confruntă cu violențe la nord și la vest de capitala Bagdad, unde acționează gruparea Stat  Islamic.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă