18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialMinisterul Afacerilor Externe din Turcia îndeamnă cetăţenii turci să părăsească Irakul

Ministerul Afacerilor Externe din Turcia îndeamnă cetăţenii turci să părăsească Irakul

Cetăţenii turci care se află pe teritoriul Irakului au fost sfătuiţi, miercuri, de MAE al Turciei, să părăsească ţara, din cauza unor riscuri în materie de securitate, informează Le Figaro, citat de Mediafax.

Potrivit Ministerului turc de Externe, avertismentele se referă la toate provinciile irakiene, cu excepţia zonelor Dahuk, Erbil şi Suleimaniya, situate în regiunile kurde.

Grupuri paramilitare şiite susţinute de Iran au ameninţat că vor lansa atacuri împotriva Turciei dacă nu va retrage trupele de pe teritoriul Irakului, denunţând “aroganţa” de tip “otoman” a Ankarei, după expirarea termenului-limită de 48 de ore impus de Guvernul de la Bagdad.

Citeşte şi: Avertismentul grupărilor şiite, susţinute de Iran, către Turcia

Karim al-Nuri, purtătorul de cuvânt al brigăzii şiite Badr, a comparat incursiunea militară turcă în nordul Irakului cu acţiunile reţelei teroriste sunnite Stat Islamic, avertizând că “toate opţiunile” sunt disponibile. “Avem dreptul să ripostăm şi nu excludem niciun tip de ripostă până când turcii nu îşi vor învăţa lecţia. Visează să reinstaureze regimul otoman? Aceasta este o mare deziluzie şi vor plăti scump pentru aroganţă”, a atras atenţia al-Nuri.

“Opţiunea militară este probabilă şi, peste câteva zile, am putea începe să lansăm operaţiuni împotriva intereselor turce, fie că este vorba de militari turci sau de alte obiective turce”, a declarat Jafaar Hussaini, purtătorul de cuvânt al grupului şiit Kataib Hezbollah.

Guvernul irakian a cerut, marţi, Alianţei Nord-Atlantice să exercite presiuni asupra Turciei pentru retragerea militarilor turci trimişi în nordul Irakului, iar Rusia a catalogat drept “inacceptabilă” prezenţa contingentului turc, solicitând reuniune a Consiliului de Securitate ONU.

Citeşte şi: Premierul Irakului cere Alianţei Nord-Atlantice ca Turcia să se retragă imediat de pe teritoriul irakian

Turcia a trimis recent 130 de militari, tancuri şi sisteme de artilerie în nordul Irakului, în cadrul misiunii de antrenare a miliţiilor tribale care luptă împotriva reţelei teroriste Stat Islamic.

Cele mai citite

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...

Alexandru Rafila e convins: “Calitatea asistenţei medicale se va îmbunătăţi simţitor”

La ceremonia oficială de inaugurare a lucrărilor de construcție a Spitalului Regional de Urgență Cluj, desfășurată sâmbătă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că...

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....
Ultima oră
Pe aceeași temă