11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialMinisterul de Externe german i-a mulţumit lui Bowie pentru contribuţia lui la...

Ministerul de Externe german i-a mulţumit lui Bowie pentru contribuţia lui la căderea Zidului Berlinului

Ministerul de Externe din Germania a adus un ultim omagiu cântăreţului David Bowie, decedat duminică, prin intermediul unui mesaj publicat luni, în care autorităţile germane i-au mulţumit legendarului artist britanic, informează Mediafax.

Ministerul de Externe al Germaniei i-a mulțumit pentru faptul că a contribuit la căderea Zidului Berlinului.

David Bowie s-a mutat în Berlin în anii 1970 şi a înregistrat în acest oraş german, în perioada 1977 – 1979, o serie de albume cunoscute sub numele de "Trilogia germană" – "Low", "Heroes" şi "Lodger".

Cântecul "Heroes" lansat de David Bowie în 1977 a fost considerat un simbol al reunificării Germaniei.

Ministerul de Externe al Germaniei s-a referit la acest fapt, într-un mesaj publicat pe Twitter, luni dimineaţă: "La revedere, David Bowie. Eşti acum printre Eroi ("Heroes"). Îţi mulţumim pentru faptul că ai contribuit la căderea Zidului Berlinului".

Zidul Berlinului, un simbol al Războiului Rece, a fost construit în 1961 şi a fost demolat în săptămânile de după 9 noiembrie 1989. Conceput de administraţia liderului comunist al Germaniei Răsăritene, Walter Ulbricht, şi aprobată de liderul sovietic Nikita Hruşciov, Zidul Berlinului a constituit o barieră de separare între Berlinul Occidental şi Republica Democrată Germană, timp de aproape 28 de ani. Crearea Zidului Berlinului a fost un dezastru propagandistic pentru Germania Răsăriteană şi pentru întregul bloc comunist. Zidul a reprezentat un simbol al tiraniei comuniste, insistent afişat în lumea occidentală, în special după împuşcarea – intens mediatizată de mass-media occidentale – a câtorva evadaţi. Liberalizarea politică de la sfârşitul deceniului al nouălea, asociată cu declinul Uniunii Sovietice, au dus la relaxarea restricţiilor la trecerea frontierei est-germane, şi au provocat în cele din urmă demonstraţii de masă şi căderea guvernului comunist. În momentul când a fost dat publicităţii, pe 9 noiembrie 1989, un decret al oficialităţilor est-germane care permitea trecerea liberă a frontierei, mase uriaşe de est-berlinezi s-au apropiat de zid şi, în cele din urmă, au traversat prin toate punctele de trecere, unindu-se, într-o atmosferă sărbătorească, cu mulţimea de compatrioţi care îi aşteptau în Berlinul Occidental. După câteva săptămâni, Zidul Berlinului a fost în cele din urmă distrus în totalitate, căderea acestei bariere fiind primul pas către reunificarea Germaniei, care a fost încheiată, în mod oficial, pe 3 octombrie 1990.

Legendarul muzician britanic David Bowie a murit, duminică, la vârsta de 69 de ani, după o luptă de 18 luni cu cancerul. Anunţul a fost confirmat, luni dimineaţă, de familia artistului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă