13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMiniştrii de Interne UE, discuţie despre accelerarea repatrierii imigranţilor clandestini

Miniştrii de Interne UE, discuţie despre accelerarea repatrierii imigranţilor clandestini

Miniştrii de Interne din Uniunea Europeană se reunesc joi la Luxemburg pentru a ajunge la un acord privind accelerarea repatrierii imigranţilor ale căror cereri de azil sunt respinse, relatează Reuters în pagina electronică, citată de Mediafax. 

Potrivit unor diplomaţi, miniştrii ar urma să aprobe, printre altele, arestarea celor care se sustrag de la expulzare şi să exercite presiuni asupra statelor africane şi sărace, inclusiv prin intermediul ajutoarelor, pentru a accepta revenirea cetăţenilor a căror intrare în Europa este respinsă.

În cursul serii, miniştrilor de Interne li se vor alătura cei de Externe şi delegaţii din statele balcanice, Turcia, Iordania şi Liban pentru discuţii privind limitarea fluxului de imigranţi, care a divizat statele membre UE pe tema securizării frontierelor externe şi împărţirii responsabilităţilor.

Reuniunea face parte din eforturile de a implementa un pachet de măsuri adoptate de oficialii UE în ultimele şase luni şi care, săptămâna aceasta, au implicat demararea negocierilor cu Turcia, care găzduieşte mai mult de jumătate din cei peste patru milioane de refugiaţi sirieni, pentru a încerca să-i descurajeze să plece.

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat miercuri că Europa va depune mai multe eforturi pentru a opri şi expulza sutele de mii de imigranţi care ajung ilegal în Europa, în fiecare an, în căutarea prosperităţii.

Ea a afirmat în Parlamentul European că adăpostirea celor care fug din calea războiului şi persecuţiei este o datorie, dar UE trebuie să-şi consolideze acordurile cu ţările sărace “pentru ca aceia care nu pot rămâne (ca refugiaţi) să se întoarcă în ţările de origine”.

“UE şi statele membre trebuie să facă mai multe privind repatrierea. Ratele crescute de repatriere ar trebui să stopeze imigraţia ilegală”, se arată într-un proiect de concluzii pentru reuniunea de joi a miniştrilor de Interne.

Agenţiile de refugiaţi afirmă că repatrierile ar crea mai multe locuri pentru cei care fug de teamă pentru vieţile lor.

În ultimii ani, mai puţin de 40% dintre cei ale căror cereri de azil sunt respinse au părăsit efectiv teritoriul UE.

Alte elemente ale politicii de imigraţie a UE sunt creşterea ajutoarelor pentru refugiaţii care rămân în Orientul Mijlociu şi consolidarea procedurilor de identificare la sosirea în Italia şi Grecia.

Preşedintele francez, Francois Hollande, a cerut înfiinţarea unui serviciu permanent de Pază de Coastă şi Poliţie de Frontieră a UE.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă