14.1 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialMinistrul belgian al Transporturilor a demisionat, după ce a fost acuzată că...

Ministrul belgian al Transporturilor a demisionat, după ce a fost acuzată că ar fi ignorat rapoarte privind securitatea deficitară din aeroporturi

Ministrul belgian al Transporturilor şi Mobilităţii, Jacqueline Galant, a demisionat, vineri, ca urmare a acuzațiilor că ar fi ignorat mai multe rapoarte ale Comisiei Europene, în care erau semnalate grave deficiențe de securitate de pe aeroporturile din Belgia, potrivit agențiilor de presă internaționale, citate de Agerpres.

Demisia ministrului a fost acceptată de regele belgienilor, Philippe, a indicat premierul Charles Michel, informaţie confirmată de un scurt comunicat al Palatului Regal. 

La trei săptămâni după atentatele de pe aeroportul Zaventem şi de la staţia de metrou Maelbeek din Bruxelles, soldate cu 32 de morţi, poziţia ministrului Transporturilor a fost serios fragilizată după ce Jacqueline Galant a negat că ar fi primit un raport al Comisiei Europene ce semnala, încă din aprilie 2015, că serviciile sale nu dispuneau de mijloace financiare suficiente pentru efectuarea inspecţiilor necesare în aeroporturi. Declaraţia ministrului a fost însă contrazisă de şeful administraţiei sale, Laurent Ledoux, demisionat el însuşi joi, care a explicat că a alertat cabinetul dnei Galant şi a solicitat în zadar finanţare suplimentară pentru securitatea aeroporturilor. 

Conform presei belgiene, problemele de personal şi de organizare de la aeroport fuseseră subliniate şi în două rapoarte confidenţiale, din 2011 şi 2015, ale Comisiei Europene. 

Acuzată de incompetenţă şi a aflată deja sub focul criticilor de mai multe luni, inclusiv pentru încheierea unui contract oneros cu un cabinet de avocaţi, fără licitaţie publică, liberala francofonă Jacqueline Galant (MR) din partidul MR, de centru dreapta, al premierului Michel, şi-a prezentat vineri dimineaţă demisia, după un an şi jumătate de mandat. 

Joi, în parlament, Charles Michel a declarat că raportul din 2015 nu a fost transmis cabinetului de Jacqueline Galant. Premierul a mai spus că Jacqueline Galant şi cabinetul său primiseră un rezumat al acestui raport (al CE privind securitatea pe aeroporturi) în iunie 2015.

Joi, Jakub Adamowicz, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat, potrivit DPA, că executivul comunitar realizează astfel de evaluări de securitate la aeroporturi din UE, anual fiind operate în medie 35 de inspecţii pentru verificarea conformităţii cu standardele comune de securitate aviatică. 

 

Cele mai citite

Cod portocaliu și galben de vânt puternic și vijelii în mai multe zone din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic pentru judeţul Caras-Severin, valabilă de joi seara de la ora...

Alege covorașe profesionale și moderne dedicate spațiilor de business!

Primul contact cu clienții este important, poate fi pasul de creare a unor parteneriate de durată, așadar o impresie pozitivă nu face decât să...

Cine sunt cei mai doriți angajatori din România

Un studiu elaborat de Catalyst Solutions prezintă un clasament al celor mai doriți angajatori din România, în anul 2024, arată un articol postat pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă