17.5 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialMinistrul elen de Finanțe: O negarantare a băncilor reprezintă negarea uniunii monetare

Ministrul elen de Finanțe: O negarantare a băncilor reprezintă negarea uniunii monetare

Ministrul grec al Finanțelor, Yanis Varoufakis, a declarat, duminică, că o uniune monetară care nu poate garanta funcționarea băncilor reprezintă ”o negare”, informează Agerpres.

Într-un interviu acordat BBC, Varoufakis a calificat drept ”oribil” faptul că s-a vorbit despre posibilitatea ca Banca Centrală Europeană să decidă că nu mai acordă împrumuturi de urgență băncilor elene.

În urma acestor zvonuri, BCE a anunțat, duminică, că va menține la nivelul stabilit vineri împrumuturile de urgență pentru Grecia.

Potrivit ministrului grec, Europa a eșuat în datoria sa de a proteja uniunea monetară, a cărei funcționare, a spus el ‘este garantată de banca centrală’.

”Acesta este un moment sumbru pentru Europa. Grecia a avut multe ore sumbre”, a afirmat Varoufakis, cu două zile înainte de expirarea termenului până la care Grecia trebuie să plătească 1,6 miliarde euro Fondului Monetar Internațional.

Ministrul elen de Finanțe a vorbit și despre integrarea Greciei în zona euro, afirmând că este trist ceea ce se întâmplă.

”Acum privim aceste evenimente cu multă tristețe față de ceea ce i s-a întâmplat Europei cu care am semnat”, a spus ministrul.

În acest context, Varoufakis a ținut să precizeze că Grecia nu ia în considerare ieșirea din zona euro.

”Nu există intenția de a abandona euro. Odată intrat, nu poți ieși. Aceasta este parte a tratatelor Uniunii Europene Atunci, de ce trebuie să luăm noi în considerare inclusiv ieșirea din zona euro?”, s-a întrebat ministrul elen al Finanțelor.

Acesta a afirmat că Greciei i se datorează 1,9 miliarde euro din profitul obținut de BCE în 2014 și, de aceea, a cerut ca acești bani să fie transferați pentru a acoperi datoria de 1,6 miliarde euro pe care țara sa trebuie să o plătească marți FMI.

Referitor la situația în care se află țara sa, ministrul de Finanțe a declarat că ”este ceva ce se cheamă demnitate și care nu are preț”.

Sâmbătă, în Grecia au fost cozi la bancomate, cetățenii eleni încercând să își retragă economiile în contextul neliniștilor legate de posibilitatea ca țara să fie forțată să iasă din zona euro.

Premierul grec, Alexis Tsipras, a convocat un referendum pe 5 iulie, pentru a se vota în privința condițiilor programului de salvare.

Eșecul negocierilor de sâmbătă, de la Bruxelles, a făcut ca posibilitatea privind temuta ieșire a Greciei din zona euro să fie mai aproape ca oricând.

Cele mai citite

Fostul avocat al lui Trump a depus mărturie în procesul cu Stormy Daniels

Michael Cohen, fostul avocat al lui Donald Trump, a compărut luni în calitate de martor-cheie la procesul fostului preşedinte al SUA pentru plăţi ascunse...

SUA nu consideră că Israelul face „genocid” în Gaza, dar trebuie „ să protejeze civilii”

Statele Unite(SUA) nu consideră că Israelul comite un "genocid" în Fâşia Gaza, dar îl îndeamnă pe aliatul lor "să facă mai mult pentru a...

Contraoferta lui Xi Jinping la Europa cu două viteze

Liderul chinez Xi Jinping a vizitat recent trei state europene: Serbia (care nu e membră a UE), Franța și Ungaria. Peste tot i s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă