22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialMinistrul german de Externe: Victoria Frontului Naţional în alegerile europene din Franţa,...

Ministrul german de Externe: Victoria Frontului Naţional în alegerile europene din Franţa, un semnal grav

Victoria Frontului Naţional (FN) în alegerile europene din Franţa este "un semnal grav", a declarat luni ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier pentru televiziunea germană, relatează AFP, conform Mediafax.

"Numeroase partide populiste, eurosceptice sau naţionaliste intră în Parlamentul European. În anumite ţări, poate că nu în măsura în care credeam. Însă Franţa reprezintă, desigur, un semnal grav cu Frontul Naţional", a declarat ministrul social-democrat (SPD) pentru postul NTV.

"Sunt oripilat că un (ales din cadrul partidului neonazist german) NPD va fi prezent în Parlament", a subliniat el.

"Sper că forţele democratice vor găsi o formă de cooperare pentru ca marele număr de partide naţionaliste de stânga sau de dreapta să nu reuşească să influenţeze politica europeană", a adăugat ministrul.

Europa se afla luni sub şoc, după "cutremurul" politic provocat de triumful FN în Franţa şi a eurofobilor din cadrul UKIP în Marea Britanie, care reprezintă o respingere a instituţiilor de la Bruxelles şi a elitelor naţionale aflate la putere.

Premierul francez Manuel Valls a reacţionat luni dimineaţa declarându-se "convins că Europa poate să fie reorientată pentru a susţine mai mult creşterea (economică) şi crearea de locuri de muncă, ceea ce nu face de ceva ani".

Tema unei reorientări a Europei către un nivel mai mare de creştere economică a fost, în 2012, un măr al discordiei între preşedintele socialist François Hollande, proaspăt ales la acea vreme, şi cancelarul conservator german Angela Merkel.

Însă Parisul şi Berlinul au adoptat un ton mai conciliant în ultimele luni, după anunţarea unor reforme în Franţa şi adoptarea unei linii de rigoare bugetară de către Hollande, bine primite în Germania.

Instalarea la putere a social-democraţilor germani, alături de Merkel, în Guvern, a facilitat de asemenea dialogul între cele două puteri europene.

 

Cele mai citite

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat dejucarea unei tentative de lovitură de stat

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat duminică că a dejucat o tentativă de lovitură de stat, la care au participat atât străini, cât...

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...
Ultima oră
Pe aceeași temă