12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialMinistrul german de Finanțe: Statele UE trebuie să acționeze împreună în criza...

Ministrul german de Finanțe: Statele UE trebuie să acționeze împreună în criza refugiaților

Ministrul german al finanțelor, Wolfgang Schauble, a invitat duminică cele 28 de state ale UE ”să acționeze împreună” în fața crizei refugiaților pentru a păstra ”pacea și valorile” în Europa, conform Agerpres

Ministrul german, care s-a exprimat în limba franceză, a vorbit în ”Biserica Păcii” din Liebfrauenberg, lângă Froeschwiller, o mică comunitate la nord de Strasbourg (în estul Franței), lăcaș al reconcilierii franco-germane care adăpostește o mănăstire franciscană. 

Citește și: Mii de imigranți au ajuns în Germania. Alte mii se pregătesc în Lesbos

Schauble a estimat că Europa trebuie ”să dovedească dacă dorește să păstreze pacea și libertatea” și modelul său de societate. El a făcut un inventar al provocărilor europene evocând între altele criza refugiaților, datoria țărilor din zona euro, încălzirea climatică și epidemiile, invitând statele din UE să acționeze împreună. 

„Numai dacă Europa reușește să găsească răspunsuri corecte și să rezolve problemele, dacă ea probează asta la situația de acum ne vom putea păstra modul nostru de viață”, a spus Schauble. 

Potrivit ministrului german, chiar dacă Franța și Germania „acționează concertat”, cele două țări nu vor putea să rezolve singure problemele. 

”Faptul ca două țări să fie la comenzi nu este conformă cu ideea europeană: Europa se compune din 28 de țări egale în drepturi. În cadrul său, niciuna nu poate și nici nu trebuie să-și facă propriul joc”, a afirmat Schauble, care lua parte la un cult protestant organizat în cadrul centenarului comemorării morților din Primul Război Mondial. 

Citește și: Merkel AMENINŢĂ cu proceduri judiciare statele UE care încalcă acordurile cu privire la refugiaţi

Biserica Păcii este un lăcaș simbolic ridicat în anii 1950, în memoria soldaților căzuți în bătălia franco-prusacă de la Reichshoffen, în 6 august 1870. Această bătălie, din care armata prusacă a ieșit victorioasă, s-a soldat cu circa 10.000 de morți din ambele tabere. 

În Timpul Războiului Rece, Liebfrauenberg a servit drept loc de primire pentru pastorii est-germani cărora le era interzis să se ducă în Germania de Vest (RFG). El găzduiește în prezent cu regularitate reuniuni și seminarii franco-germane. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă