8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialMinistrul german de Finanțe recomandă Marii Britanii să urmeze modelul Elveției în...

Ministrul german de Finanțe recomandă Marii Britanii să urmeze modelul Elveției în relația cu UE

Marea Britanie ar trebui să se inspire din modelul Elveției în trasarea viitoarelor ei relații cu UE, după ce va ieși din Uniune, a declarat ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, într-un interviu acordat duminică publicației elvețiene Neue Zurcher Zeitung, informează Reuters.

"Britanicii ar trebui să ia ca exemplu modul inteligent în care Elveția a împăcat suveranitatea națională și cooperarea strânsă cu Uniunea Europeană", a susținut ministrul Schaeuble.

Pe de altă parte însă, premierul britanic, Theresa May, a respins deja ideea abordării Brexitului prin comparații cu modelul elvețian ori cu cel norvegian. În discursul de săptămâna trecută privind obiectivele pe care le va urmări în negocierile pentru ieșirea din UE, ea a menționat că Marea Britanie va părăsi piața unică europeană pentru a nu mai depinde de legislația europeană și pentru a putea controla imigrația, dar va încerca să încheie un acord comercial cu UE.

Elveția nu este membră a UE, dar are acces la piața unică europeană în virtutea acordurilor încheiate cu blocul comunitar, acceptând inclusiv principiul libertății de circulație a forței de muncă, o exigență de bază a Bruxelles-ului.

Dar, la fel ca în cazul britanicilor, elvețienii au devenit tot mai reticenți față de acest principiu care a adus un număr foarte mare de imigranți în țara lor și au votat la un referendum în anul 2014 pentru instituirea unor cote pentru lucrătorii imigranți. Conform legislației elvețiene, guvernul de la Berna are la dispoziție maxim trei ani pentru a implementa ceea ce s-a decis la referendum, termen care expiră pe 9 februarie 2017. Autoritățile elvețiene încă mai caută soluții pentru a împăca verdictul acelui referendum și exigențele Comisiei Europene.

O idee avansată de guvernul elvețian, deja menționată într-o lege privind imigrația și pe care deputații au votat-o, este introducerea conceptului de 'preferință autohtonă ușoară'. Concret, măsura înseamnă privilegierea forței de muncă locale, indiferent că este vorba despre elvețieni sau cetățeni străini stabiliți în Elveția. Dar nici această idee nu este agreată de Comisia Europeană, care invocă riscul unei discriminări a cetățenilor comunitari.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă