7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialMinistrul turc al Sănătății: Testele confirmă că în atacul din Siria a...

Ministrul turc al Sănătății: Testele confirmă că în atacul din Siria a fost folosit gaz sarin

Ministrul turc al Sănătății, Recep Akdag, a anunțat, marți, că rezultatele testelor efectuate asupra victimelor atacului chimic din provincia siriană Idlib confirmă faptul că a fost folosit gaz sarin, potrivit agenției Anadolu, citată de Mediafax.

„Acidul izopropil metilfosfonic a fost identificat în testele de sânge şi de urină efectuate asupra probelor prelevate de la victimele expuse atacului chimic din Idlib", a declarat Recep Akdag.

Acest acid este format din produsul secundar degradat al gazului sarin în reacţie cu alţi compuşi. Gazul sarin reprezintă una dintre cele mai periculoase substanţe toxice, interzisă de aproape toate structurile de securitate, atât naţionale cât şi internaţionale, şi inclusă în prima clasă a armelor de distrugere în masă.


Citește și:  Președintele rus Vladimir Putin face acuzații grave la adresa Statelor Unite: Avem informații că pregătesc atacuri chimice, inclusiv în Damasc. Regimul Bashar al-Assad ar urma să fie învinuit pentru aceste „provocări”

Președintele rus Vladimir Putin a lansat, marți, acuzații grave la adresa Statelor Unite. Astfel, liderul de la Kremlin a aforma că administrația Donald Trump ar pregăti atacuri chimice inclusiv în capitala Siriei și că ar urma să învinuiască regimul al-Assad.


Ca efect biologic, gazul sarin funcţionează ca agent inhibitor al enzimelor din sistemul nervos şi poate provoca moartea unui adult în câteva minute, în cazul în care doza la care a fost supus individul este destul de mare. La nivel neurologic, acesta acţionează prin suprastimularea continuă a muşchilor şi glandelor care în cele din urmă cedează, nemaiputând să susţină funcţia respiratorie a organismului.

Săptămâna trecută, Turcia a efectuat autopsii asupra a trei victime ale atacului cu gaz care au fost aduse din Siria. Oficialii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice au participat la aceste proceduri.


Citește și:  Acuzație: Atacul chimic din Siria, lansat de un general al lui Bashar al-Assad. Într-o fotografie postată de un parlamentar pe Twitter, militarul este felicitat de șeful Statului Major 

Pilotul care a condus atacul cu gaz sarin de săptămâna trecută, în urma căruia 87 de civili sirieni și-au pierdut viața, este un general din regimul lui Bashar al-Assad, care a mai coordonat un atac similar și luna trecută.


Atât Washingtonul, cât şi Ankara, acuză guvernul sirian pentru atacul chimic din 4 aprilie, care a ucis aproape 100 de persoane, inclusiv copii, iar autorităţile de la Damasc au negat responsabilitatea. În data de 6 aprilie, Statele Unite au lansat atacuri cu rachete împotriva unei baze siriene, ca represalii.

Cele mai citite

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă