6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialMişcarea clericului Gulen, rivalul lui Erdogan, a fost desemnată drept grupare teroristă

Mişcarea clericului Gulen, rivalul lui Erdogan, a fost desemnată drept grupare teroristă

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a desemnat oficial mişcarea religioasă a clericului Fethullah Gulen, cu baza în SUA, drept grupare teroristă, o măsură prin care liderul de la Ankara ar putea face presiuni asupra Washingtonului pentru extrădarea rivalului său, transmite marţi Reuters, preluată de Agerpres

Totodată, ea pune organizaţia fostului său aliat pe acelaşi plan cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), cu care armata turcă se confruntă în sud-estul ţării. 

‘Nu îi vom lăsa să scape pe cei care divizează naţiunea’, a declarat Erdogan în faţa unui grup de susţinători, luni seară, la sosirea în oraşul de coastă Izmir, unde va asista la exerciţii militare. 

‘Vor fi chemaţi să dea socoteală. Unii au fugit şi unii se află în închisoare şi în prezent sunt judecaţi. Acest proces va continua’, a adăugat şeful statului turc. 

El a precizat că guvernul a aprobat o decizie prin care adepţii lui Gulen sunt desemnaţi ca ‘gruparea teroristă gulenistă’. 

Erdogan, acuzat de critici de un stil de conducere din ce în ce mai autoritar, l-a descris de mai multă vreme pe Gulen drept un terorist, încercând să diminueze influenţa clericului, construită pe o reţea de şcoli şi companii în Turcia şi în străinătate. 

Companii media afiliate lui Gulen au fost închise sau preluate, o bancă a fost confiscată, iar sute de persoane au fost reţinute. Mii de adepţi din poliţie şi justiţie ai clericului au fost demişi sau li s-au încredinţat alte misiuni. 

Erdogan îl acuză pe Gulen de conspiraţie pentru a-l răsturna de la putere prin construirea unei reţele de susţinători în media, justiţie şi educaţie, ceea ce clericul neagă. 

Cei doi au fost aliaţi până când poliţia şi procurori consideraţi favorabili lui Gulen au deschis o anchetă pentru corupţie în cercul apropiat lui Erdogan în 2013, la 11 ani după ce Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP) al acestuia a acces la putere. 

Fethullah Gulen, care trăieşte într-un exil autoimpus în SUA de peste un deceniu, predică islamul sunnit alături de un mesaj de dialog interconfesional. Mişcarea sa, cunoscută drept ‘Hizmet’ (‘Serviciul’), acţionează în Europa, SUA, Asia şi Africa. 

Anul trecut, guvernul turc a angajat o firmă internaţională de avocatură pentru a investiga activităţile acestei mişcări în afara ţării.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă