9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialMisterele zborului KGL 9268: A devenit Rusia ținta Statului Islamic?

Misterele zborului KGL 9268: A devenit Rusia ținta Statului Islamic?

Deşi Moscova şi Cairo resping revendicările Statului Islamic privind responsabilitatea prăbuşirii avionului rusesc în Sinai, soldată cu moartea a 224 de persoane, se vehiculează ipoteza unui atentat cu bombă la bord.

Marea Britanie a estimat, prin vocea purtătorului de cuvânt al premierului David Cameron, că există temeri că „prăbuşirea avionului Airbus exploatat de compania rusă Metrojet a fost provocată de o bombă“. În SUA, de asemenea, este avută în vedere ipoteza unui atac terorist, un înalt responsabil american considerând „foarte probabil“ să fi existat o bombă la bord. Londra declara joi că este posibil ca filiala egipteană a Statului Islamic să se fi aflat în spatele unui eventual atentat cu bombă asupra avionului rusesc de linie prăbuşit în Peninsula Sinai, care a dus la moartea tuturor celor 224 de persoane aflate la bord, majoritatea cetăţeni ruşi. Ministerul egiptean al Aviaţiei Civile a anunţat că anchetatorii au extras conţinutul înregistratorului de zbor, una dintre cele două cutii negre ale avionului rus. A doua cutie neagră, care înregistrează conversaţiile din cabina piloţilor, a fost parţial avariată şi vor fi necesare eforturi tehnice pentru colectarea lor.

La locul catastrofei continuă cercetările pentru descoperirea ultimelor trupuri şi a eventualelor indicii, într-o zonă deşertică extinsă la 40 km pătraţi. Potrivit autorităţilor ruse, un singur corp a fost remis familiei pentru a fi înmormântat, iar alte 33 au fost identificate. Egiptul şi Rusia au minimalizat sugestiile că accidentul ar putea avea legătură cu terorismul şi resping revendicarea SI privind responsabilitatea unui grup afiliat din Sinai.

Jihadiştii revendică din nou

Un responsabil al aviaţiei ruse a declarat că o anchetă se află în curs şi este studiată posibilitatea ca un obiect aflat la bord să fi provocat catastrofa. Statul Islamic, care controlează vaste teritorii din Irak şi Siria şi care a revendicat imediat prăbuşirea avionului rusesc, a publicat o nouă înregistrare video în care un membru al organizaţiei felicită în limba rusă „confraţii din SI, în special pe cei din regiunea Sinai, pentru că au reuşit doborârea avionului“.

Avionul Airbus A321 decolase din staţiunea turistică Sharm el-Sheikh sâmbătă dimineaţă şi a dispărut de pe radare 25 minute mai târziu. Nu există nici un supravieţuitor.

Statul Islamic susține că a distrus avionul civil ca ripostă la raidurile aeriene ale Rusiei în Siria asupra grupurilor care se opun şi luptă împotriva regimului lui Bashar al-Assad, precum şi asupra poziţiilor jihadiştilor SI.

Gruparea teroristă Statul Islamic, prezentă şi în Egipt, şi în Libia, duce o campanie sângeroasă de atentate în Egipt, vizând înlăturarea guvernului preşedintelui Abdel Fattah al-Sissi. Liderul egiptean se află în vizită la Londra.

Concluzii incerte

Patru zile după catastrofa aeriană, revendicată de Statul Islamic, Londra a decis suspendarea zborurilor între staţiunea turistică egipteană Sharm el-Sheikh (de unde decolase Airbus-ul companiei Metrojet) şi Marea Britanie, ca „măsură de precauţie“. Irlanda a acţionat în acelaşi sens şi a cerut companiilor sale aeriene să ia aceleaşi decizii şi să nu survoleze Sinaiul. SUA nu vor lua aceleaşi măsuri pentru că nici una dintre companiile aeriene americane nu operează la Sharm el-Sheikh. Încă din martie, SUA au informat aviaţia civilă să evite zborurile la joasă altitudine (sub 20.000 picioare) deasupra Peninsulei Sinai, din cauza posibilelor riscuri. Ministrul egiptean de Externe a atacat decizia Marii Britanii, considerând-o o etapă „prematură şi nejustificată“ ce va afecta industria turismului din ţara sa.

Decizia Marii Britanii intervine în timp ce Egiptul a publicat o declaraţie în care se precizează necesitatea continuării analizării accidentului înainte de a fi trase concluzii. Anchetatorii au prelevat eşantioane din corpurile pasagerilor morți în accident, acestea fiind analizate de experţii medico-legali pentru depistarea eventualelor indicii privind cauzele prăbuşirii avionului. Există două versiuni în studiu – un obiect care ar fi acţionat în interiorul aparatului sau o defecţiune tehnică. Proprietarul avionului a precizat că aparatul era „în excelentă stare tehnică“. Responsabilii ruşi au declarat că avionul a explodat în aer, dar consideră că este prea devreme pentru a stabili cauza accidentului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă