16.3 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialMizeria lui Adrian Severin

Mizeria lui Adrian Severin

De când este membru al Parlmentului European, Adrian Severin, fost ministru de externe, fost ministru al reformei, fost preşedinte al Adunării Parlamentare a OSCE, membu al preşedinţiei socialiştilor europeni, primul pe lista PSD la europarlamentare etc., etc., s-a remarcat prin două mari acţiuni şi atitudini politice: Prima este un suport constant, solid şi coerent pentru Rusia, specialitate politică în care este depăşit numai de colegii săi Ioan Mircea Paşcu şi Victor Bostinaru, şi a doua, o luptă susţinută, neobosită, virulentă şi vulgară împotriva politicilor anticorupţie şi a celor care o susţin.

Severin duce încă din 2007 un război nemilos cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi, desigur, cu autorii rapoartelor pe Justiţie pentru România, care s-au încăpăţânat de-a lungul acestor ani să producă evaluări critice. Când vine vorba de lupta împotriva luptei anti-corupţie, Severin s-a dovedit neînfricat. Nici un inamic nu este prea mare, nici o bătălie prea mică. Vorbeşte Comisia Europeană despre protejarea corupţiei în Parlamentul României?

Severin a contraatacat şi l-a acuzat pe însuşi comisarul pentru Justitie, Jacques Barot, de… corupţie: “Ori domnul Barot este corupt, şi atunci trebuie să rezolvăm această problemă, ori există tot o formă de corupţie, prin faptul că nu e lăsat să gestioneze dosarul României. De ce comisarul pentru probleme juridice şi afaceri interne nu este cel care coordonează întocmirea raportului pentru România pe justiţie, şi este doamna Catherine Day, secretarul general al Comisiei Europene? De ce ne trebuie cineva care nu este titularul domeniului să intervină? Corupţia este devierea de la regulă. Acesta este în sine un act de corupţie, pentru că am deviat de la regulă şi nu există nici o explicaţie convingătoare. Da. Eu acuz de corupţie pe unii care lucrează la raportul pentru România. Nu neapărat de corupţie în sensul că au încasat bani, că au luat mită. Corupţie în sensul de deviere de la reguli şi de atitudine incorectă”.

A avertizat Comisia împotriva tentativei fostului ministru Chiuariu de desfiinţare a DNA şi de trecere pe linie moartă a lu Daniel Morar? Imediat, Adrian Severin i-a scris o misivă-denunţ şefului Comisiei Jose Manuel Barroso în care îi cerea să îl demită pe subordonatul doamnei Catherine Day, purtătorul de cuvânt Mark Gray, care îndrăznise să avertizeze voalat România să nu se atingă de DNA. Barroso a aruncat scrisoarea la gunoi, dar în ţară, Severin a reuşit să introducă suspiciunea că rapoartele pe Justiţie n-ar fi tocmai oneste şi că ar fi produsul unei Comisii dominate de dreapta europeană (Barroso) care doreşte să lovească în socialişti acuzându-i pe pesedişti pe nedrept şi interesat de corupţie.

De ceva de felul acesta l-a convins şi pe şeful său, Poul Nyrup Rasmussen, care va rămâne, mulţumită lui Severin în istoria Partidului Socialist European ca autor al uneia din cele mai mari neghiobii din istoria acestui partid. Mai exact, Rasmussen a aprobat publicarea de către socialişti a unei liste negre de candidaţi la europarlamentare declaraţi indezirabili, nenorociţi, îngrozitori. Printre ei, la loc de frunte, periculoasă şi indezirabilă… Monica Macovei, care, prin criticile la adresă sistemului românesc de Justiţie s-ar fi făcut vinovată de denigrarea propriei ţări, “o culpă” extrasă din practica sinistră a regimurilor staliniste.

Acestea sunt câteva din remarcabilele fapte de arme pe frontul luptei anti-anticorupţie ale lui Adrian Severin. Acum, graţie excelenţei investigaţii realizate de Sunday Times, aflăm că europarlamentarul PSD a decis să recurgă la gestul suprem: să lupte împotriva anti-corupţiei lăsându-se el însuşi corupt de ziariştii britanici pentru 12.000 de euro. Admirabil sacrificiu, emoţionantă tărie de caracter!
Investigaţia celor de la Sunday Times a durat opt luni şi în acest timp numai trei europarlamentari au căzut în capcană: Severin, un austriac şi un sloven. Austriacul a anunţat că demisionează din Parlamentul European şi că se retrage din viaţa politică pentru a nu afecta imaginea partidului. Severin a dat fuga la Antene&Realitatea unde s-a declarat nevinovat, victimă a unei înscenări etc şi i-a ameninţat pe jurnaliştii britanici cu plângerea penală.

Până să-i ancheteze procurorii belgienii pe jurnaliştii britanici pentru dezvluirea corupţiei din Parlamentul European, poate că ar fi o idee bună ca procurorii români să-l ancheteze pe Adrian Severin pentru corupţie. Suntem convinşi că DNA nu va întâmpina nici un obstacol din partea Parlamentului European pentru obţinerea avizelor necesare. Şi poate că ar fi o idee încă şi mai bună ca în faţa unei asemenea desfăşurări de mizerie morală, socialiştii europeni în frunte cu Rasmussen să îşi reevalueze relaţia cu un partid precum PSD înainte să îşi piardă şi ultimele resturi de credibilitate.

Cele mai citite

ONU încearcă să împiedice “o tragedie fără margini” în oraşul Rafah

Responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă Martin Griffiths a avertizat marţi, într-o declaraţie, că o operaţiune la sol a armatei israeliene în oraşul...

Zelenski se precipită: Ucraina are nevoie de “o accelerare semnificativă” a livrărilor de armament

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi seara că Ucraina are nevoie de "o accelerare semnificativă" a livrărilor de armament de la partenerii săi...

Ministerul Agriculturii, despre banii încasați de beneficiarii Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală

Beneficiarii Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) au primit în această săptămână în conturile bancare o nouă tranşă de plată în valoare totală...
Ultima oră
Pe aceeași temă