13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMoartea misterioasă a fostului ginere al președintelui din Kazahstan

Moartea misterioasă a fostului ginere al președintelui din Kazahstan

Cu doar câteva ore înaintea unui proces în care urma să depună mărturie, Rakhat Aliev, fostul ginere al preşedintelui kazah, Nazarbaiev, căzut în dizgraţia acestuia, a fost găsit spânzurat în închisoare, dar avocaţii au respins teza unei sinucideri.

Rakhat Aliev, 52 de ani,  a fost descoperit, marţi în zori, spânzurat în spaţiul sanitar al celulei unde se afla încarcerat singur, la cerere, după ce fusese victima unui şantaj din partea a doi companioni de celulă şi procesul acestora urma să aibă loc marţi.

Aliev îi acuzase că i-au cerut bani dacă nu dorea să fie victima unui asasinat deghizat în sinucidere la duşurile închisorii vieneze situată în cartierul Josefstadt.

Deţinutul nu era considerat ca prezentând risc de sinucidere şi era supravegheat în mod special, a explicat administraţia închisorilor.

Rakhat Aliev, politician cu reputaţie dubioasă şi om de afaceri reputat, a fost căsătorit peste două decenii cu Dariga, fiica mai mare a preşedintelui kazah, Nursultan Nazarbaiev, omul care deţine cu mână de fier puterea în fosta republică sovietică Kazahstan după independenţa declarată în 1991. Nazarbaiev, 74 de ani, şi-a atribuit în 2010 titlul de „Şef al naţiunii“, un statut care îi conferă pe viaţă puterea de a decide marile orientări politice ale ţării. Victoria sa la viitoarele alegeri este deja asigurată, în timp ce economia ţării este afectată profund de căderea preţului petrolului şi de criza din Rusia.  Cotidianul elveţian Tages Anzeiger, releva în ianuarie, după o lungă anchetă, că Aliev este „unul din oamenii cei mai puternici din Asia Centrală, care voia să urce tot mai sus, dar clanul (Nazarbaiev) l-a lăsat să cadă“.

Opozantul lui Nazarbaiev

El a căzut în dizgraţie în ţara sa în 2009, după ce îşi făcuse publice ambiţiile prezidenţiale. Ambasador în Austria la acea vreme, el a defectat şi a trăit ascuns în Austria într-un loc secret. Apoi a cerut azil politic, precizând că mafia rusă primise ordin să-l asasineze.

În 2011 s-au descoperit în Kazahstan resturile adânc îngropate ale doi directori ai băncii Nourbank, daţi dispăruţi de doi ani.  Un tribunal l-a condamnat pe Rakhat Aliev la 40 ani de închisoare pentru uciderea lor, dar Austria a refuzat de două ori cererea de extrădare, estimând că Aliev nu va beneficia de un proces echitabil în ţara sa.

În 2006, doi opozanţi politici sunt asasinaţi la interval de trei luni. Nazarbaiev îşi acuză ginerele, Aliev, pe atunci viceministru de Externe, că a comandat acele crime. La rândul său, Aliev îşi acuză socrul.

Când Rakhat Aliev îşi exprimă intenţia de a se prezenta la prezidenţialele din 2012, Nazarbaiev vede roşu şi nu a mai are decât ambiţia de a se debarasa de acest ginere insolent şi deranjant. Apoi, în ianuarie 2007, doi responsabili de la Nurbank, o bancă în care Aliev deţinea acţiuni, sunt răpiţi. Desigur, Aliev este acuzat şi demis din funcţia de ministru şi este  trimis în exil diplomatic la Viena, ca ambasador. În mai 2007, dictatorul kazah emite un decret prin care îşi destituie ginerele din toate funcţiile oficiale. O lună mai târziu, Dariga şi Aliev „sunt divorţaţi“. 

 În 2008, Kazahstanul l-a condamnat în contumacie pe Aliev la 20 ani de detenţie pentru „tentativă de lovitură de stat“.

De atunci, Rakhat Aliev s-a prezentat ca un opozant al fostului său socru, însă opoziţia kazahă a refuzat orice contact cu el, acuzându-l că a participat la represiunea de la mijlocul anilor ’90. În iulie 2011, justiţia austriacă a deschis o anchetă pentru acuzaţii de crimă şi răpire.

Procesul său urma să înceapă în aprilie. Aliev, care şi-a susţinut mereu nevinovăţia,  a dispărut în Malta înainte de a se preda voluntar în Austria, în iunie anul trecut. El urma să fie judecat alături de doi co-inculpaţi kazahi şi, potrivit media austriacă, procesul urma să  fie ocazia examinării eventualelor protecţii de care a beneficiat din partea unor oameni politici austrieci.  În 2009, Parlamentul austriac a anchetat, fără mare rezultat, mai multe afaceri de spionaj chiar în rândurile sale, în special o presupusă manipulare în beneficiul Kazahstanului.   

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...
Ultima oră
Pe aceeași temă