21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMobilizare mondială a jihadiștilor

Mobilizare mondială a jihadiștilor

În Irak, djihadiştii ISIL, care au ocupat teritorii şi oraşe în nordul ţării, continuă marşul spre Bagdad l În Pakistan, armata a lansat o amplă operaţiune contra teroriştilor din Waziristanul de Nord l În Kenia, islamişti Shabaab au ucis 48 de persoane l În Israel, armata caută trei tineri răpiţi de o grupare teroristă l Al-Qaeda a cerut musulmanilor din Caşmir să participe la un jihad violent în India şi să nu uităm Siria. În ţări europene occidentale au fost arestate persoane care continuă să racoleze combatanţi pentru Siria. Teroriştii s-au activat la nivel mondial.

Ambasadele occidentale din Bagdad au început să evacueze personalul din capitala irakiană în pofida asigurărilor autorităţilor de securizare a oraşuluişi a „reluării iniţiativelor” pentru oprirea avansării djihadiştilor ISIS, care controlează în prezent importante teritorii petroliere şi oraşe în nordul ţării. Mii de cetăţeni continuă să se prezinte ca voluntari pentru a folosi armele contra insurgenţilor, răspunzând apelului guvernului şi marelui ayatollah Ali al-Sistani, cea mai înaltă autoritate religioasă şiită din Irak.

Faţă de violenţele şi instabilitatea din Irak, ieri, SUA şi Australia au confirmat evacuarea personalului ambasadelor lor, iar Washingtonul a anunţat trimiterea de întăriri în jurul ambasadei sale situată în zona verde din Bagdad, deja puternic securizată.

În săptămâna care a trecut, djihadiştii Statului islamic din Irak şi Siria (ISIS), susţinuţi de partizani ai regimului fostului dictastor Saddam Hussein, au cucerit vaste teritorii în nordul şi centrul Irakului, ţinta lor fiind crearea unui stat islamic peste o parte a teritoriilor irakiene şi siriene. Insurgenţii vor să ajungă la Bagdad, unde au promis lupte cu adevărat dure, şi au anunţat că au executat 1.700 de soldaţi şiiţi irakieni.

Potrivit Wall Street Journal, Washingtonul şi Teheranul, în relaţii îngheţate de 34 de ani, ar putea avea discuţii asupra Irakului pe marginea negocierilor care s-au reluat luni la Viena asupra dosarului nuclear iranian. Un responsabil american a dezminţit informaţia. Iranul, ţară majoritar şiită se află în situaţia de a avea interese strategice comune cu SUA privind ajutorul pe care cele două ţări l-ar putea acorda Irakului contra insurgenţilor sunniţi. Situaţia din Irak este deosebit de gravă, fiind pe punctul declanşării unui război interconfesional. ISIS dispune de trupe de şoc, bine antrenate şi echipate, dar succesul lor militar rapid şi dezintegrarea a patru divizii ale armatei irakiene au provocat o revoltă sunnită generală. Cel puţin şapte sau opt facţiuni sunnite militante sunt implicate, unele conduse de foşti baasişti şi agenţi ai securităţii lui Saddam Hussein. Dar factorul cel mai important de a conlucra cu ISIS a fost nemulţumirea faţă de politica premierului irakian şiit, al-Maliki de a oprima sunniţii. O tentativă de restabilire a fostului guvern dominat de sunniţi. Irakul, cu populaţie mixtă, şiiţi şi sunniţi, riscă să devină scena unei confruntări sectare sângeroasă. În plus, kurzii irakieni au profitat de prăbuşirea armatei irakiene şi au preluat Kirkuk din mâinile ISIS şi sunt decişi să-şi afirme o autonomie mult mai largă, mai ales în ce priveşte petrolul.

„Un nou 9/11 este inevitabil”

Senatorul american, Lindsey Graham, membru al Comitetului serviciilor armate din Senat, declara că decizia retragerii forţelor americane din Irak a făcut ca un alt atac asupra solului american de tipul celui din 11 septembrie să fie „inevitabil”. „Dacă guvernul central din Irak se prăbuşeşte – ceea ce este scopul ISIS – Iranul va deţine partea de sud a Irakului, cea unde trăiesc şiiţi. ISIS va sfârşi prin a mărşălui spre Iordania şi Liban – cel mai bun aliat al nostru în regiune este regele Iordaniei – şi ne va ataca dinspre Irak şi Siria. Potrivit directorului FBI, aici va ajunge un apropiat 9/11”. Graham a precizat că „este inevitabil, sâmburii unui 9/11 sunt plantaţi peste tot în Irak şi Siria… Ei nu şi-au ascuns agenda, au intenţia să ne alunge din Orientul Mijlociu pentru a ne ataca aici, acasă”.

Graham a subliniat că SUA au nevoie de implicarea Iranului pentru împiedicarea prăbuşirii guvernului irakian şi ar trebui deschise negocieri cu Teheranul. „Vom avea probabil nevoie de ajutorul lor pentru a menţine Bagdadul”. El a precizat că ideia nu este atractivă dar a comparat situaţia când SUA au colaborat cu Uniunea Sovietică împotriva lui Adolf Hitler. „Iranienii au un interes, au de protejat populaţia şiită. Avem nevoie de dialog pentru a ajuta stabilizarea Irakului dar trebuie fixate limite pentru asigurarea că Iranul nu va folosi situaţia pentru a pune stăpânire pe teritoriu”.

Preşedintele Barack Obama încă ezită în ce priveşte modalitatea de a ajuta guvernul Maliki şi agravarea situaţiei din Irak a înmulţit criticile republicanilor în Congres faţă de politica sa de dezangajare. Obama rămâne deschis loviturilor aeriene – cu drone sau avioane de luptă – şi Pentagonul a deplasat în Golful Persic un port-avion şi alte două nave de război transportoare de rachete cu rază lungă de acţiune. O poziţionare în vederea unei potenţiale operaţiuni militare.

Pakistan – Operaţiunea Zarb-e-Azb

Ieri, marile oraşe pakistaneze, începând cu capitala Islamabad, erau în alertă maximă de teama atentatelor talibanilor, a doua zi după lansarea ofensivei militare contra Mişcării talibanilor din Pakistan (TTP) şi a aliaţilor lor, combatanţi străini ai Al-Qaeda din Waziristanul de Nord, principala lor bază din zonele tribale din apropierea frontierei cu Afganistanul. TTP a ameninţat cu represalii contra guvernului şi întreprinderilor străine şi a cerut ca „toţi investitorii străini, companiile aeriene şi organizaţiile multinaţionale să părăsească imediat ţara”. Armata pakistaneză a lansat duminică o vastă operaţiune militară pentru distrugerea bazelor grupurilor teroriste ce operează în Waziristanul de Nord. Cel puţin 30.000 de militari sunt implicaţi în securizarea regiunii, după ce talibanii au lansat atacuri sângeroase contra aeroportului internaţional din Karachi. Raidurile aeriene lansate duminică au ucis 80 de terorişti, în mare parte uzbeci, implicaţi în atacurile din Karachi.

Kenia – atac Shabaab şi 48 de morţi

Militanţi înarmaţi ai grupării teroriste Al-Shabaab au atacat o localitate de coastă din Kenia unde terasele şi barurile erau pline de oameni ce priveau meciurile Cupei Mondiale. Au ucis 48 de persoane în acest atac, cel mai sângeros după cel asupra centrului comercial Westgate din Nairobi. Grupul terorist a promis atacuri pentru a răzbuna prezenţa militară a Keniei în Somalia. Duminică, 50 de oameni puternic înarmaţi, cu feţele ascunse, au intrat în Mpeketoni la bordul a trei maşini, fără a întâmpina o rezistenţă a forţelor de securitate şi au atacat mai multe locuri din oraş asupra cărora au aruncat explozibili şi au tras rafale de focuri pe străzi, asupra civililor. Islamiştii somalezi Al Shabaab, legaţi de Al Qaeda, vor să transfere războiul lor în Kenia vecină şi SUA au pus o recompensă de 5 milioane de dolari pentru prinderea unuia dintre şefii mişcării, Fouad Mohamed Khalaf. Autorităţile de la Nairobi au expulzat recent peste 300 somalezi în cadrul unei vaste operaţiuni antiteroriste şi acum aceştia s-au reîntors pentru a se răzbuna, preciza Khalaf, subliniind că „ceilalţi vor fi trimişi curând în Kenia”.

 

Israel – trei tineri răpiţi de Hamas

 

O operaţiune militară de amploare are loc în sudul Cisiordaniei, 2.500 de soldaţi israelieni fiind mobilizaţi pentru a-i descoperi pe cei trei tineri studenţi israelieni dispăruţi joi în apropiere de Hebron, premierul Benjamin Netanyahu fiind convins că este vorba de o răpire comisă de oamenii mişcării islamiste extremiste Hamas. Nici o negociere nu pare să fi fost angajată cu răpitorii şi de altfel, răpirea a fost revendicată în numele ISIS, ca răzbunare pentru moartea a trei dintre militanţii lor în regiune, în noiembrie.

Luni, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a condamnat răpirea celor trei tineri, denunţând răpirea şi „actele israeliene care au urmat”. Netanyahu îl consideră pe Abbas „responsabil pentru orice atac provenind dintr-un teritoriu sub control palestinian”.

În noaptea de duminică spre luni, armata israeliană l-a arestat pe preşedintele Parlamentului palestinian, Aziz Dweik, membru al Hamas ca şi alţi 40 de palestinieni, ducând la 150 numărul arestărilor care au urmat răpirii celor trei adolescenţi. Locotenent-general Benny Gantz, şeful armatei, a declarat că obiectivele campaniei sunt „găsirea celor trei tineri şi aducerea lor acasă şi rănirea Hamas atât cât este posibil”. Israelul a efectuat lovituri aeriene în timpul nopţii asupra Fâşiei Gaza.

IMAGINEA HAOSULUI. Cele trei fotografii, a căror autenticitate a fost confirmată şi de oficialii militari de la Bagdad, au fost difuzate de insurgenţii SIIL. Imaginile înfăţişează soldaţi irakieni luaţi prizonieri de SIIL, la Tikrit, localitatea natală a lui Sadam Hussein. Nu a fost exclusă ipoteza unor execuţii în masă.

Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă