16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialMoscova: Liderul tătarilor din Crimeea nu mai are voie în Crimeea

Moscova: Liderul tătarilor din Crimeea nu mai are voie în Crimeea

Autorităţile ruse i-au interzis pentru o perioadă de cinci ani accesul pe teritoriul rusesc, deci şi în Crimeea, lui Refat Ciubarov, cel de-al doilea lider al tătarilor din Crimeea vizat de această interdicţie după anexarea peninsulei ucrainene la Rusia, în martie, transmite Mediafax.

Ciubarov, preşedintele Medjlis, Adunarea acestei comunităţi musulmane, a declarat pentru AFP că a fost "blocat" sâmbătă într-un post de frontieră, în timp ce încerca să revină din Ucraina în Crimeea, şi că i-a fost înmânat un document prin care i se interzice să pătrundă pe teritoriul rusesc până în 2019.

În aprilie, predecesorul său la conducerea Adunării, liderul Mustafa Djemilev, a primit şi el un ordin prin care i se interzicea intrarea pe teritoriul rusesc pentru o perioadă de cinci ani.

"Am sentimentul că un întreg stat mi-a declarat război. Mi-a interzis să intru în partia mea", a declarat Ciubarov duminică pentru AFP, potrivit Mediafax.

Însă "aceasta este doar o mică parte din nedreptatea enormă care are loc în prezent în Crimeea", a adăugat el.

Moscova a anexat în martie Peninsula ucraineană Crimeea, în urma unui referendum contestat, la finalul căruia 97% dintre votanţi au ales asocierea cu Rusia, potrivit Kremlinului.

Cei aproximativ 300.000 de tătari din Crimeea, care reprezintă aproximativ 12% din populaţia peninsulei, au boicotat votul şi afirmă că se confruntă cu dificultăţi de la instalarea autorităţilor ruseşti.

Într-un raport publicat în mai, ONU a denunţat "hărţuirea" şi "persecuţiile" la care sunt supuşi tătarii în Crimeea, majoritar ostilă faţă de anexarea la Rusia.

Peste 7.200 de persoane originare din Crimeea – cele mai multe etnici tătari – au devenit persoane strămutate pe plan intern, în alte părţi ale Ucrainei, potrivit raportului ONU.

Cele mai citite

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...
Ultima oră
Pe aceeași temă