10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMoscova, somată să evite un conflict cu NATO

Moscova, somată să evite un conflict cu NATO

Secretarul general al NATO a denunţat „violările inacceptabile ale spaţiului aerian turc de către avioanele de luptă ale Rusiei“ şi a cerut Moscovei să „respecte spaţiul aerian al NATO şi să evite tensionarea relațiilor cu Alianţa“.

Avioane de vânătoare F-16 turce au interceptat sâmbătă un avion rusesc de luptă care viola spaţiul aerian al Turciei la frontiera siriană. Luni, ambasadorul rus la Ankara a fost convocat şi autorităţile turce i-au transmis „un violent protest”, cerând Rusiei să „evite repetarea acestui incident”. Federaţia rusă va fi considerată responsabilă de orice incident nedorit care ar putea avea loc.

Şeful diplomaţiei turce, Feridun Sinirlioglu, l-a sunat pe omologul său rus, Serghei Lavrov, şi i-a transmis acelaşi punct de vedere, arată un comunicat al Ankarei. Armata turcă a anunţat luni pe site-ul său Internet că două din avioanele sale de vânătoare F-16 au fost „hărţuite” duminică în timpul misiunii lor de patrulare de către un avion MIG-29 neidentificat la înălţimea frontierei siriene, a doua zi după incidentul cu avionul de vânătoare al armatei ruse.

Rusia şi Turcia sunt pe poziţii opuse asupra Siriei din 2011 şi regimul islamo-conservator turc se opune participării Rusiei la războiul din Siria. Turcia este membră NATO şi aliată în coaliţia internaţională care luptă contra Statului Islamic şi militează pentru plecarea lui Bashar al-Assad, care beneficiază de susţinerea Moscovei.

Tonul între Rusia şi Turcia a crescut în week-end, când preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat „inacceptabilă” campania bombardamentelor ruse în Siria şi a estimat că Moscova comite „o mare eroare”. După polemicile legate de ţintele atacurilor aeriene lansate de Rusia în Siria, Moscova fiind acuzată că loveşte siturile rebelilor moderaţi, şi nu pe cele ale SI, incidentul aviatic este un nou motiv de tensiune.

Reacţia NATO

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a reacţionat luni după incidentele între avioanele ruseşti şi cele turce la frontiera turco-siriană şi a denunţat „violările inacceptabile ale spaţiului aerian turc de către avioane de vânătoare ruse”. Oficialul NATO a cerut Rusiei să respecte deplin spaţiul aerian al Alianţei Nord-Atlantice şi să evite o intensificare a tensiunilor cu NATO, în timp ce relaţiile dintre Moscova şi Alianţa atlantică sunt deja inflamate din cauza crizei din Ucraina.

Stoltenberg i-a convocat de urgenţă pe cei 28 de aliaţi pentru un Consiliu al Atlanticului de Nord pentru luni după-amiază. În cursul zilei l-a primit pe ministrul turc de Externe la sediul Alianţei din Bruxelles şi au discutat situaţia din Siria după interceptarea unui avion de vânătoare al Rusiei în spaţiul aerian al Turciei şi despre „recentele acţiuni militare ale Federaţiei Ruse în Siria şi în jurul acesteia”. 

Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă