13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialMoscova susține că ideea retragerii militarilor ruși din Transnistria este o provocare...

Moscova susține că ideea retragerii militarilor ruși din Transnistria este o provocare venită din Ucraina

Ideea retragerii forțelor militare ruse din Transnistria este o “provocare” venită din partea Ucrainei, a declarat vineri, pentru agenția TASS, ministrul de Externe al Federației Ruse, Grigori Karasin, informează Agerpres.

“Aceasta este o provocare. Partea ucraineană nu este împuternicită să ia asemenea decizii”, a declarat Karasin.

Ministrul de Externe susține că trupele ruse se află în Transnistria ‘în baza unor acorduri internaționale’ și vor continua să se afle aici ‘până când va fi necesar pentru menținerea liniștii’.

Șeful diplomației ruse a atenționat că astfel de ‘informații care apar în mass-media nu fac decât să dăuneze situației din Republica Moldova și inclusiv în Ucraina’.

Anterior, vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, reprezentant special al președintelui Vladimir Putin pentru relația cu Transnistria, a ironizat faptul că nici Chișinăul și nici Kievul — atunci când au ridicat problema retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană — nu s-au consultat nici cu Moscova, nici cu Tiraspolul. ‘Sună de parcă Hondurasul ar fi promis Guatemalei să o ajute în retragerea trupelor SUA din Coreea’, a scris Rogozin pe contul sau de Twitter.

Ministrul moldovean al Apărării, Anatol Șalaru, anunța la sfârșitul lunii octombrie că Republica Moldova și Ucraina sunt pregătite să ofere un coridor pentru retragerea armamentului și militarilor ruși care staționează ilegal în regiunea transnistreană. Într-un interviu pentru Publika TV, Șalaru preciza că acest coridor poate fi realizat pe cale terestră, prin traversarea teritoriului ucrainean, sau pe cale aeriană, folosind aeroportul de la Mărculești, și chiar pe cale maritimă, prin portul Giurgiulești.

În regiunea separatistă transnistreană se află cel mai mare depozit de arme din Europa de Est, construit în 1940 în satul Cobasna, situat la circa 200 de kilometri de punctul de trecere al frontierei Leușeni-Albița. Cobasna se află permanent pe lista de “alarme roșii” ale OSCE. În depozit se află armamentul fostei armate a 14-a rusești, dar și arme care au aparținut fostei Republici Democrate Germane (RDG) și fostei Cehoslovacii.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă