10.9 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăSpecialMoscova reacționează dur la acuzaţiile de "hărţuire" a diplomaţilor americani

Moscova reacționează dur la acuzaţiile de “hărţuire” a diplomaţilor americani

Moscova respinge acuzaţiile de "hărţuire" a diplomaţilor americani din Rusia, publicate de ABC News "la instigarea Departamentului de Stat", şi evocă situaţii provocatoare vizând diplomaţi ruşi din SUA, inclusiv un caz în care a fost folosită forţa împotriva angajaţilor ambasadei şi a soţiilor lor, relatează Mediafax.

Articolul publicat de ABC News la instigarea Departamentului de Stat american, privind presupusa "presiune psihologică" asupra angajaţilor ambasadei SUA din Moscova şi "intimidarea" lor sistematică, este lipsit de fundament şi desprins de realitate, subliniază Ministerul rus al Afacerilor Externe, într-un comunicat publicat pe site-ul său. Plângerile exprimate sunt sub nivelul poveştilor ieftine cu spioni, precizează MAE rus.

"Nu considerăm că aspectele profesionale ale activităţii diplomatice şi riscurile legate de aceasta ar trebui discutate în public. Aceste riscuri sunt deosebit de mari în Statele Unite, având în vedere amploarea operaţiunilor secrete conduse de serviciile americane de securitate, care manifestă aroganţă faţă de diplomaţii ruşi. Dar, din moment ce problema a fost adusă în discuţie public de Washington, avem şi noi multe de împărtăşit", continuă MAE rus.

Comunicatul prezintă cazul urmăririi directorului Centrului rus de cultură şi ştiinţă şi a angajaţilor acestuia, însoţită de apeluri telefonice, supraveghere şi încercări îndrăzneţe de a demara un "dialog". Moscova menţionează de asemenea faptul că diplomaţii ruşi sunt abordaţi constant cu oferte de recrutare, sunt supuşi unor tactici provocatoare prin folosirea informaţiilor personale obţinute în mod ilegal, inclusiv despre starea de sănătate a membrilor familiilor lor.

"Putem aminti de asemenea momentul în care a fost folosită forţa nu numai împotriva angajaţilor ambasadei noastre în SUA, ci şi împotriva soţiilor lor, care au fost reţinute şi interogate dur, în timp ce erau încătuşate. În pofida apelurilor noastre nenumărate, partea americană nu a prezentat scuze", subliniază comunicatul MAE rus.

Textul mai precizează că diplomaţii americani de la Moscova nu constituie un exemplu de respectare a legii, având în vedere că, de la începutul acestui an, au fost înregistrate peste 20 de cazuri de încălcare a legislaţiei rutiere de către angajaţii ambasadei SUA. În încheiere, MAE rus îi sfătuieşte "pe colegii de la Departamentul de Stat să nu mai adauge sentimente negative la climatul deja întunecat" al relaţiilor bilaterale, aceasta nefiind o cale de a soluţiona problemele, ci doar de a le agrava.

Cele mai citite

Ce trebuie să știi despre cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin începe să se dezvolte în celulele de pe suprafața colului uterin (porțiunea inferioară a uterului, de formă cilindrică și străbătută...

Imagini cu Selena Gomez fără machiaj. Cum arată cântăreața în mod natural

Selena Gomez (31 ani) a postat pe contul său de Instagram o serie de imagini fără machiaj, cu ea "reală". Cântăreața pop, actrița și fondatoarea...

O femeie din Republica Moldova și soțul ei rus au fost uciși în atacul de la Moscova

O femeie originară din Republica Moldova a fost ucisă în atacul terorist care s-a produs la Moscova în seara de 22 martie 2024. Confirmarea acestui...
Ultima oră
Pe aceeași temă