8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialMotivul inedit din spatele atacului ambasadorului SUA în Coreea de Sud

Motivul inedit din spatele atacului ambasadorului SUA în Coreea de Sud

Bărbatul suspectat că l-a atacat pe ambasadorul american în Coreea de Sud a mai recurs la acţiuni violente, în trecut, inclusiv împotriva unui diplomat, pentru a-şi susţine punctele de vedere şi consideră Statele Unite vinovate de tensiunile din Peninsula Coreea, informează Mediafax.

Kim Ki-jong, în vârstă de 55 de ani, a fost imobilizat rapid şi luat în custodie după ce l-a atacat pe ambasadorul american Mark Lippert cu un cuţit de fructe, joi dimineaţa,  relatează CNN.

 Atacatorul dorea ca prin gestul său să determine o "îmbunătăţire a relaţiilor intercoreene" şi oprirea exerciţiilor militare anuale comune americano-sud-coreene, potrivit poliţiei.

Suspectul nu a recurs pentru prima dată la acţiuni drastice pentru a-şi susţine ideile.

Citește și: UPDATE. Ambasadorul american în Coreea de Sud, rănit în urma unei agresiuni a fost operat

În 2010 el a fost condamnat la închisoare – cu suspendare – după ce a aruncat cu o bucată de beton către un emisar japonez în Coreea de Sud, primul atac asupra unui diplomat, potrivit agenţiei Yonhap

Bărbatul ar nutri simpatie pentru cauza Coreei de Nord, potrivit presei coreene. El a vizitat această ţară de şase ori în perioada 2006-2007 şi a încercat să ridice un memorial pentru fostul lider Kim Jong-il la Seul. Presa mai scrie că bărbatul a încercat să se autoincendieze în faţa sediului preşedinţiei.

El a fost văzut în mod frecvet la proteste, purtând o beretă, şi considera politicile Statelor Unite responsabile de tensionarea relaţiilor între cele două ţări surori şi inamice.

Kim Ki-jong este membru al Consiliului Coreean pentru Reconciliere şi Cooperare, gazda evenimentului la care a fost atacat ambasadorul american. Grupul militează pentru reunificarea celor două ţări şi acordarea unui ajutor umanitar Coreei de Nord. El este unul dintre cei 181 de membri ai organizaţiei, dar nu se afla pe lista invitaţilor la eveniment, potrivit poliţiei. Bărbatului i-a fost permis accesul la eveniment, deoarece organizatorii l-au recunoscut ca făcând parte din grup, a precizat poliţia.

Un martor care stătea lângă Lippert în momentul în care a avut loc atacul a declarat că Kim Ki-jong era conoscut în cadrul organizaţiei pentru un "comportament impredictibil".

Atacatorul a fost trântit la pământ imediat după ce l-a tăiat pe ambasador pe faţă şi pe o mână.

În timp ce Lippert era luat pentru a fi transportat la spital, Kim a strigat "exerciţiile militare Coreea de Sud-Statele Unite trebuie să înceteze".

Statele Unite şi Coreea efectuează anual manevre militare despre care ambele state afirmă că sunt defensive şi că nu urmăresc provocarea. Însă ele sunt extrem de dur criticate de către regimul nord-coreean, care le consideră "repetiţii" în vederea unui atac asupra sa.

Kim Ki-jong le-a declarat unor reporteri sud-coreeni că a plănuit atacul de zece zile şi şi-a asumat responsabilitatea pentru arderea unui steag american la Ambasada Statelor Unite în anii '80.

Un site asociat cu presupusul atacator a postat o fotografie în care acesta apare alături de protestatari şi ţinând în mână o pancartă cu mesajul

"Opriţi exerciţiile de război care blochează dialogul intercoreean". Fotografia a fost făcută pe 24 februarie în faţa sediului Ambasadei Statelor Unite, potrivit site-ului.

Pe acelaşi site este postată şi o fotografie în care apare un militar american peste care este suprapus un cerc roşu barat.

Bărbatul a strigat joi, către reporteri, că Statele Unite sunt vinovate pentru blocarea reîntregirii familiilor coreenilor despărţiţi de Războiul Coreei (1950-1953).

Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă