11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialMuntenegru cere ajutor Marii Britanii și SUA împotriva unui atac cibernetic al...

Muntenegru cere ajutor Marii Britanii și SUA împotriva unui atac cibernetic al Rusiei. Moscova, acuzată că a stat în spatele unei lovituri de stat

Presa britanică alocă spații ample loviturii de stat eșuate din 16 octombrie 2016 din Muntenegru. Statul balcanic, desprins din fosta Iugoslavie,  a cerut săptămâna aceastaMarii Britanii ajutor tehnic pentru a se apăra împotriva atacurilor cibernetice fulger, după ce în prealabil mai suferise un asalt de atacuri on-line, în urma unui presupus complot de lovitură de stat sprijinit de Rusia. Reprezentanții micuțului stat balcanic au menționat că au primit în plin atacuri cibernetice îndreptate împotriva site-urilor instituțiilor guvernamentale chiar în ziua loviturii de stat ce a fost dejucată. Iar mai apoi s-a confruntat cu un alt val de atacuri în luna februarie.

 Atât Muntenegru cât și oficialii britanici au acuzat Rusia de a fi în spatele complotului, care dorește să oprească Muntenegru să adere la NATO. Rusia a respins acuzațiile, iar liderii din Muntenegru au cerut lui Alan Duncan, ministrul de Externe britanic, ajutor pentru asistență tehnică menită să respingă atacurile cibernetice. 

Marea Britanie și agențiile de informații americane sunt deja prezente în Muntenegru, potrivit presei britanice, și investighează presupusul complot care ar fi fost la baza loviturii de stat eșuate. Acțiunea din 16 octombrie viza asasinarea  prim-ministrului de atunci, Milo Djukanovic.
Procurorul General al Muntenegrului a declarat că lovitura de stat a fost pusă la cale de "organele de stat din Rusia" și a declarat că va pune sub acuzare un ofițer militar rus de informații.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă