9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialUniunea Europeană e la răscruce. Viitorul poate aduce destrămarea dacă naționalismul revine...

Uniunea Europeană e la răscruce. Viitorul poate aduce destrămarea dacă naționalismul revine în forță pe continent. Europenii sunt deja în plină rebeliune față de politica de la Bruxelles | INFOGRAFIC

Politica Europei a devenit un joc al pozițiilor față de Bruxelles, iar ceea ce este îngrijorător este faptul că aceste poziții tind să fie antieuropene. Dacă această „modă“ continuă, în următorii ani UE riscă să se destrame.

Și chiar dacă nu se destramă, în Uniunea Europeană va rămâne o doză de ostilitate față de politicile de la Bruxelles, care vor îngreuna mecanismul de conducere. Cu alte cuvinte, populismul a viciat mecanismul centrist al UE.

Marea Britanie a votat în iunie să părăsească Uniunea Europeană. SUA îi ceruseră de multă vreme să se decidă cu cine vrea să colaboreze mai îndeaproape. Brexitul fusese îndelung pregătit, după un plan de colaborare, politică și economică, mai amplă cu SUA. Practic, cetățenii au arătat că sprijină deciziile Parlamentului de la Westminster, nu pe cele din Parlamentul European. Interesele economice au jucat un rol important, considerându-se că țările mari din UE își urmăresc propriile interese, chiar dacă astfel se apropie de Rusia, în detrimentul celor ale Marii Britanii, care contribuia substanțial la PIB-ul Uniunii. Victoria neașteptată a lui Donald Trump a clătinat întreaga strategie, acesta declarând că politica sa economică va fi orientată către interior, să atragă investiții. Britanicii cer acum să li se arate care este planul de viitor al guvernanților, de ce Brexitul ar trebui să le facă viața mai ușoară, nu mai confuză.

Italia se află sub spectrul comediei

Italia alunecă sub influența Mișcării Cinci Stele, în creștere îngrijorătoare în sondaje. Mișcarea Cinci Stele este înființată în urmă cu doar șapte ani, de bloggerul comic Beppo Grillo și nu are nicio experiență de guvernare. Dacă mai crește mult în popularitate, pe fondul nemulțumirii populației față de politicile de la Bruxelles, cine râde la urmă nu va râde mai bine!

Dați click pe grafic pentru a-l citi. 

Franța se va decide la 23 aprilie 2017, la prima rundă de voturi pentru prezidențiale. Se prevede o confruntare strânsă între Marine Le Pen, lidera Frontului național, de extremă-dreapta, și François Fillon, din partea republicanilor, de centru-dreapta. Sondajele arată cum încă din prima rundă, candidatul de stânga va fi eliminat. Între Fillon și Le Pen, mulți cred că Trump o va susține pe cea care reprezintă extrema-dreaptă. „Problema cu Islamul” se va extinde în toată Europa indiferent cine va câștiga, lovind din prima politica față de refugiații musulmani. Îndepărtarea de principiile democratice este deja evidentă.

Merkel nu mai vrea văl islamic

În Germania, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), formațiunea cancelarului Angela Merkel, a votat miercuri, la congresul organizat la Essen, pentru revenirea asupra acordării automate a dublei cetățenii pentru copiii născuți în Germania din părinți străini. S-a ignorat astfel  recomandarea conducerii partidului, în special a ministrului de interne, Thomas de Maiziere.

Până în anul 2014, copiii născuți în Germania după data de 1 ianuarie 2009 din părinți străini, dar care trăiau de cel puțin 8 ani în această țară, primeau automat dubla cetățenie. Între 18 și 23 de ani ei erau obligați să aleagă între cetățenia germană sau cea a părinților lor. Începând din decembrie 2014, legea le permite însă să păstreze ambele pașapoarte. Prin votul de miercuri, CDU vrea revenirea la „obligativitatea alegerii” între cele două cetățenii.

Votul este de natură să fragilizeze poziția Angelei Merkel în propriul partid, dat fiind că principiul dublei cetățenii, care îi privește majoritar pe copiii de origine turcă, făcuse obiectul unui compromis cu Partidul Social-Democrat (SPD), partenerul minoritar la guvernare. Tot miercuri, delegații au reanalizat legislația privind azilul, dorindu-se accelerarea procedurilor de expulzare a solicitanților refuzați și reducerea unor alocații sociale. Cu o zi înainte, cancelarul Merkel s-a pronunțat pentru interzicerea vălului islamic, acolo unde este posibil din punct de vedere legal. Prin toate aceste măsuri, creștin-democrații încearcă să contracareze ascensiunea populiștilor din Alternativa pentru Germania (AfD), în perspectiva alegerilor legislative din toamna lui 2017.

Papa Francisc a pus punctul pe „i”. Într-un interviu pentru săptămânalul catolic belgian „Tertio”, Suveranul Pontif a opinat că intrarea Europei sub imperiul extremismului se întâmplă în lipsa unor lideri puternici. Mesajul Europei: „Să nu mai fie război” nu a fost luat în seamă. „Eu cred că Schuman, De Gasperi, Adenauer erau sinceri când spuneau asta. Dar după aceea …”, a declarat Papa Francisc.

„În prezent, este o lipsă de lideri. Europa are nevoie de lideri, lideri care să meargă mai departe”, a subliniat Papa. „Chiar acum suntem în război. Lumea duce un al treilea război mondial: Ucraina, Orientul Mijlociu, Africa, Yemen… Este foarte grav. Prin urmare, noi spunem „să nu mai fie război!”, dar, în același timp, fabricăm arme și le vindem celor care luptă unii cu alții”. 

Sondaj. Italienii nu se mai simt acasă de atâția străini

YouGov, din Marea Britanie, a întocmit topul statelor europene cele mai „anti-imigranți”. În cadrul cercetării, oamenii au fost rugați să spună dacă sunt de acord sau nu cu următoarea afirmație: „În țara mea trăiesc atât de mulți străini, încât nici nu mă mai simt acasă”. În sondaj a fost inclusă și România, care s-a situat pe locul 10 din 11. Pe locul întâi se află Italia, cel mai puțin tolerantă față de imigranți, 52% fiind de acord că nu se mai simt ca acasă din cauza străinilor. Pe următoarele poziții se află Franța (47%), Germania (44%), Spania (38%), Marea Britanie (37%).

 

 

 

Cele mai citite

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Premierul a cerut ca toate pensiile să fie plătite înainte de Paște

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut marţi, în şedinţa Exectivului, ministrului Muncii Simona Bucura Oprescu să vorbească cu toate băncile din România şi cu Poşta...

FC Botoșani – Dinamo 2-1! Golul lui Mailat o (în)Groapă pe Dinamo

FC Botoșani visează la salvarea de la retrogradare după ce a câștigat derby-ul „codașelor” Ligii 1 contra celor de la Dinamo, cu scorul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă