11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialNaţionaliştii flamanzi au câştigat alegerile legislative din Belgia

Naţionaliştii flamanzi au câştigat alegerile legislative din Belgia

Naţionaliştii flamanzi sunt marii câştigători ai alegerilor legislative de duminică din Belgia cu aproximativ o treime din voturi în Flandra, relatează Mediafax.

 Liderul Bart De Wever a anunțat că naţionaliştii flamanzi vor să formeze Guvernul federal.

"Nu vrem o criză politică de lungă durată şi, prin urmare, vrem să preluăm iniţiativa la nivel federal pentru a vedea ce putem face", a declarat De Wever în faţa susţinătorilor săi.

Obţinând aproximativ între 32 şi 34% din voturi în zona flamandă, atât în scrutinului federal, cât şi în cel regional, primarul oraşului Anvers a câştigat pariul său de a depăşi pragul simbolic de 30%, în contextul în care celelalte formaţiuni s-au aliat împotriva sa.

"Iniţial, trebuie să căutăm în Flandra partenerii necesari pentru a forma un Guvern" regional "puternic şi, în calitate de cel mai mare partid, vom stabili foarte curând contactele necesare", a spus Bart De Wever.

"Trebuie, de asemenea, să apărăm interesele Flandrei la nivel federal", a subliniat el.

Potrivit rezultatelor parţiale, socialiştii, adversari înverşunaţi ai Noii Alianţe Flamande (N-VA), rămân preferaţii francofonilor din Valonia şi Bruxelles.

Liderul PS francofon, Paul Magnette, a sugerat că o reînnoire a actualei coaliţii de dreapta, stânga şi centru în jurul premierului Elio Di Rupo, fără participarea N-VA, rămâne posibilă.

Clasaţi pe locul al doilea în Flandra, creştin-democraţii CD&V au felicitat N-VA, "marele câştigător" al alegerilor şi au anunţat că îl vor lăsa pe Bart De Wever "să preia iniţiativa", ei urmând să răspundă "tuturor invitaţiilor".

Cele mai citite

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă