18.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialRaport în care ONU ar putea cere legalizarea drogurilor, publicat fără acord

Raport în care ONU ar putea cere legalizarea drogurilor, publicat fără acord

Un raport al Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) privind dezincriminarea consumului şi posesiei de droguri a fost prezentat de miliardarul britanic Richard Branson pe Internet. Însă, Naţiunile Unite au transmis că documentul nu prezintă o poziţie oficială finală, scrie The Telegraph.

Branson a spus că a făcut public documentul pentru că se temea că, din cauza presiunii, ONU s-ar putea răzgândi în privinţa planului privind legalizarea drogurilor.

„Să sperăm că UNODC, o organizaţie globală care face parte din ONU şi ar trebui să lucreze pentru binele oamenilor, ar putea ceda presiunilor. Războiul contra drogurilor a făcut deja prea multe victime”, a declarat Branson pentru The Independent.

„UNODC regretă că a fost generată o neînţelegere legată de natura şi scopul acestui document. UNODC neagă existenţa unor presiuni pentru a retrage documentul, deşi este imposibil să retragă ceea ce nu este încă finalizat”, a transmis un purtător de cuvânt al Naţiunilor Unite de la Viena. 

Raportul UNODC arată că dezincriminarea consumului şi posesiei de droguri pentru uz personal este permisă de convenţiile internaţionale privind controlul drogurilor şi este un element cheie în lupta cu HIV, răspândit în rândul consumatori.

„Acest document clarifică poziţia UNODC cu privire la politica aplicată în cazul drogurilor. Documentul subliniază că dezincriminarea utilizării şi posesiei de droguri, în scopul consumului personal este în concordanţă cu legile internaţionale privind controlul drogurilor. Totodată, va fi necesar ca această reglementare să fie în concordanţă cu legislaţia internaţională privind drepturile omului”, precizează UNODC în document.

Incriminarea folosirii şi posesiei de droguri în scopuri non-medicale ca o infracţiune a contribuit la accentuarea problemelor de sănătate ale societăţii şi a generat consecinţe negative pentru siguranţa, securitatea şi drepturile omului, a precizat UNODC.

 

Cele mai citite

Bărbatul suspectat de violarea şi uciderea fetiţei de opt ani din comuna Albeşti a fost prins

Bărbatul suspectat de violarea și uciderea fetiței de opt ani din comuna Albești a fost capturat de polițiști, conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului...

Tribunalul București suspendă executarea sentinței din dosarul Dan Voiculescu-Institutul de Cercetări Alimentare

Tribunalul Bucureşti a dispus suspendarea executării sentinţei prin care instanţa a decis recuperarea prejudiciului în dosarul în care Dan Voiculescu a fost condamnat la...

Reforma poliției americane s-a amânat chiar și la patru ani de la decesul lui George Floyd

Moartea lui George Floyd a devenit un strigăt de mobilizare pentru echitate și justiție rasială, dar patru ani mai târziu, calea spre o reformă...
Ultima oră
Pe aceeași temă