10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialNATO: Rusia continuă eforturile de destabilizare a Ucrainei

NATO: Rusia continuă eforturile de destabilizare a Ucrainei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia "îşi continuă eforturile de a destabiliza" Ucraina prin recunoașterea alegerilor organizate de separatiştii din estul țării, informează Mediafax.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat marţi că Rusia va recunoaşte rezultatele alegerilor legislative şi prezidenţiale organizate la 2 noiembrie de rebelii proruşi în regiunile controlate de ei în estul Ucrainei. "Sperăm că alegerile vor fi organizate aşa cum s-a convenit şi noi vom recunoaşte, bineînţeles, rezultatele", a declarat Serghei Lavrov în cursul unui interviu realizat de cotidianul rus Izvestia.

"Declaraţiile oficialilor ruşi, potrivit cărora Rusia va recunoaşte aşa-zisele alegeri arată că Rusia îşi continuă eforturile pentru destabilizarea Ucrainei", a declarat Jens Stoltenberg, într-un comunicat. "Aliaţii din cadrul NATO şi, în general, comunitatea internaţională, au indicat clar că nu vor recunoaşte aceste aşa-zise alegeri separatiste", a amintit el.

Această opinie a fost exprimată în cursul unei convorbiri telefonice între cancelarul german Angela Merkel şi preşedinţii francez, François Hollande, ucrainean, Petro Poroşenko, şi rus, Vladimir Putin, a precizat vineri Preşedinţia ucraineană într-un comunicat.

"Aceste alegeri organizate de grupări rebele armate şi autoproclamate (…) subminează eforturile întreprinse pentru a găsi o soluţie la conflict", a apreciat secretarul general al NATO, care acuză Rusia că i-a înarmat pe rebeli şi că a trimis soldaţi să lupte alături de ei, ceea ce Moscova dezminte.

În opinia lui Stoltenberg, aceste alegeri "încalcă legile ucrainene şi sunt în contradicţie directă cu acordurile de la Minsk", care prevăd implementarea unui armistiţiu şi negocieri politice pentru a pune capăt conflictului soldat cu peste 3.700 de morţi începând din aprilie, potrivit ONU.

Acest acord a fost semnat la începutul lui septembrie inclusiv de "republicile autoproclamate şi Federaţia Rusă", a precizat el.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă