14.1 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialNATO a trimis patru nave în Marea Egee, pentru a monitoriza bărcile...

NATO a trimis patru nave în Marea Egee, pentru a monitoriza bărcile cu refugiați

Nave ale NATO au sosit în Marea Egee pentru a începe operaţiunea de monitorizare a rutei de migraţie între Turcia şi Grecia, a anunţat vineri seară un oficial al Alianţei Nord-Atlantice, citat de DPA, informează Agerpres.

În ultimele luni, această rută a devenit principala cale de intrare a migranţilor în Europa. 

Săptămâna trecută, miniştrii apărării din statele membre ale NATO au decis trimiterea unor nave în Marea Egee în vederea limitării afluxului de migranţi, după ce s-au primit solicitări în această privinţă din partea Turciei şi Germaniei. 

Patru nave sub comandament german, cu echipaje formate din militari canadieni, greci şi turci, au sosit în apele internaţionale din Marea Egee şi desfăşoară ‘activităţi de supraveghere, monitorizare şi recunoaştere de rutină’, a adăugat oficialul NATO. Navele au fost reorientate din alte părţi ale Mării Mediterane. 

Scopul final al operaţiunii este de a oferi informaţii autorităţilor naţionale din Grecia şi Turcia, în cooperare cu Frontex (Agenţia europeană pentru managementul cooperării operaţionale la frontierele externe ale UE), cu privire la traficul de persoane şi reţelele infracţionale care alimentează criza migraţiei. 

Migranţii, veniţi mai ales din Orientul Mijlociu şi Asia, pornesc de pe coasta turcă a Mării Egee folosind bărci pneumatice şi debarcă în insulele greceşti. Cei mai mulţi se opresc pe insula Lesbos, situată la circa 20 de kilometri de Turcia, iar de acolo sunt transportaţi organizat de autorităţile greceşti cu feriboturile către portul Pireu, la Atena, şi apoi către graniţa cu Macedonia, de unde îşi continuă călătoria prin Europa pe aşa-numita ‘rută balcanică’. Anul trecut peste 850.000 de migranţi au ajuns pe această rută în Europa. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

CFR dă startul programului „Trenurile Soarelui”

CFR Călători dă startul programului estival „Trenurile Soarelui”, cu zeci de garnituri ce vor lega toate regiunile țării de stațiunile de pe litoralul românesc...

Un alt premier european a fost amenințat după atacul asupra premierului slovac Robert Fico

Premierul polonez Donald Tusk a anunţat joi că a primit ameninţări după tentativa de asasinare a omologului său slovac Robert Fico, un website de...

CFR dă startul programului „Trenurile Soarelui”

CFR Călători dă startul programului estival „Trenurile Soarelui”, cu zeci de garnituri ce vor lega toate regiunile țării de stațiunile de pe litoralul românesc...
Ultima oră
Pe aceeași temă