15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialNATO ar putea folosi avioane radar AWACS împotriva grupării Stat Islamic

NATO ar putea folosi avioane radar AWACS împotriva grupării Stat Islamic

NATO a primit o cerere de utilizare a avioanelor de supraveghere AWACS în operaţiuni împotriva grupării Stat Islamic, a anunțat AFP, citată de Agerpres.

Conducerea Alianței analizează în prezent această cerere, care a venit din partea SUA.

“Putem confirma că a existat o solicitare pentru susţinerea concretă de către NATO a eforturilor anti-SI, sub forma avioanelor de supraveghere AWACS. Această cerere este în discuţie în cadrul Alianţei”, a precizat, vineri, un responsabil NATO de la Bruxelles:

Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a trimis recent scrisori tuturor membrilor coaliţiei anti-SI solicitând eforturi suplimentare. 

‘Printre acestea s-a aflat şi o scrisoare către NATO în scopul demarării discuţiilor privind mijloacele prin care Alianţa ar putea contribui’ la aceste eforturi, a confirmat un diplomat american. 

Acesta a refuzat totuşi să furnizeze alte detalii, precizând totuşi că scrisorile lui Ashton Carter fac parte ‘dintr-un dialog global în curs privind modul de a intensifica lupta împotriva SI’. 

Până în prezent, NATO nu a avut niciun rol direct în operaţiunile anti-SI din care fac parte peste 60 de ţări. 

Potrivit mai multor surse diplomatice, în continuare nu se intenţionează o ‘participare directă’ a Alianţei la lupta anti-SI. 

‘Nu vor exista avioane AWACS deasupra Irakului şi Siriei’, a precizat o sursă diplomatică. 

Aliaţii vor studia posibilitatea de a desfăşura avioane de supraveghere ale NATO pe teritoriu american, ceea ce ar face disponibile avioanele AWACS americane pentru lovituri aeriene ale coaliţiei anti-SI în Irak şi Siria. 

NATO dispune din anii ’80 de o unitate AWACS, la Mons, din care fac parte circa 20 de aparate de zbor.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

GALERIE FOTO. Sexy-fotbalista Madelene Wright, cu biciul în mână în fața fanilor

Sexy-fotbalista Madelene Wright le-a crescut pulsul admiratorilor de pe Instagram cu cea mai recentă postare, în care și-a promovat pagina de OnlyFans cu ajutorul...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...
Ultima oră
Pe aceeași temă