15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialNATO continuă exerciţiile militare în Europa de Est

NATO continuă exerciţiile militare în Europa de Est

NATO va continua exerciţiile sale militare în Europa de Est într-un ritm "susţinut", în contextul în care Alianţa Nord-Atlantică şi Occidentul acuză Rusia că trimite trupe şi arme separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, a anunţat vineri un general francez al NATO.

Generalul Jean-Paul Paloméros, aflat la conducerea Comandamentului suprem pentru transformare din cadrul NATO, a explicat că Alianţa are intenţia şi resurse suficiente pentru a efectua toate exerciţiile prevăzute în regiune, al căror număr a crescut semnificativ de la "intervenţia rusă" în Ucraina, potrivit Mediafax.

Întrebat dacă NATO va menţine acelaşi în ritm în următorii ani în statele membre din Europa de Est, generalul Paloméros a răspuns: "Mai pe scurt, da".

NATO dispune de "suficiente mijloace şi europenii din Est văd aceste exerciţii cu ochi buni", a adăugat el, cu câteva zile înainte de viitorul summit NATO.

"Trebuie să fim perseverenţi atât timp cât va fi necesar. Consider că NATO este capabilă de acest lucru", a afirmat generalul francez.

El a subliniat că "nimeni nu trebuie să pună la îndoială dorinţa şi capacitatea NATO de a-şi proteja membrii".

Autorităţile de la Kiev au cerut joi statelor occidentale un ajutor militar "de anvergură" în contextul intrării trupelor ruse în estul separatist, generând temeri privind un război deschis între Rusia şi Ucraina.

De asemenea, Ucraina a anunţat că intenţionează să relanseze procesul de aderare la NATO, în faţa "agresiunii" ruse.

"Guvernul supune Parlamentului un proiect de lege vizând anularea statutului de stat nealiniat al Ucrainei şi revenirea pe calea aderării la NATO", a declarat vineri premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk.

În acest context, Alianţa Nord-Atlantică a cerut Rusiei să "înceteze acţiunile militare ilegale" din Ucraina, denunţând o "escaladare gravă a agresiunii militare ruse" şi un comportament periculos care are scopul destabilizării ţării.

Cele mai citite

Forțele ruse ar putea ataca infrastructura de transport a Ucrainei

Forțele ruse își pot schimba atenția în săptămânile următoare către infrastructura de transport a Ucrainei, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă