13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialNATO deschide un centru de CONTRASPIONAJ în Polonia

NATO deschide un centru de CONTRASPIONAJ în Polonia

NATO va deschide la Cracovia, în sudul Poloniei, un centru de excelență în domeniul contrainformaţiilor.

Centrul va fi destinat sporirii capacitățile de contraspionaj ale Alianței în fața “amenințărilor din est și din sud”, a anunţat Ministerul Apărării din Polonia.

Centrul de la Cracovia, denumit  NATO's Counter Intelligence Centre of Excellence, se va deschide până la sfârșitul anului 2015. El va fi condus de un ofițer polonez din serviciul de contraspionaj, a declarat colonelul Jacek Sonta, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, citat de AFP.

Centrul va organiza exerciții comune “vizând identificarea și combatarea amenințărilor de spionaj”. Obiectivul lor este “dotarea aliaților cu noi capacități pentru contracararea amenințărilor venind atât din est, cât și din sud”.

Centrul de la Cracovia, a cărui înființare a fost decisă oficial săptămâna trecută la Norfolk, în SUA, va avea o filială la Lest, în sudul Slovaciei. Conducerea noii structuri NATO va fi asigurată de Polonia şi Slovacia. În activitatea Centrului se vor implica nouă ţări, printre care se vor mai număra Germania, Italia, Croaţia şi România.

Pe teritoriul României, la Oradea, funcţionează deja un centru NATO de pregătire în domeniul informaţiilor militare (HUMINT).

Decizia NATO de a înfiinţa un centru de contraspionaj în Polonia, în apropierea frontierei cu Ucraina, apare în contextul crizei din Ucraina şi al celor mai grave tensiuni, de la sfârșitul Războiului Rece, dintre Rusia și Occident.

Potrivit Radio Ucraina, Centrul NATO de contrainformaţii din Polonia va fi menit să prevină “infiltrarea spionilor ruşi în statele Uniunii Europene”.

Rusia a eliberat luna trecută un ofițer estonian condamnat pentru spionaj, predându-l în schimbul unui spion rus, într-o acțiune care a avut loc pe un pod la granița comună. Operaţii de acest gen se organizau în perioada Războiului Rece.

NATO deține deja 21 de centre de excelență, în domenii precum medicina militară, lupta antiteroristă, securitatea cibernetică sau cea energetică.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...
Ultima oră
Pe aceeași temă