10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. NATO intervine în combaterea traficului de migranți din Marea Mediterană

UPDATE. NATO intervine în combaterea traficului de migranți din Marea Mediterană

UPDATE 14.48: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat, joi, că un grup naval aliat sub comandament german se va deplasa ‘fără întârziere’ în Marea Egee, relatează DPA şi AFP, conform Agerpres

‘NATO va contribui cu informaţii esenţiale şi supraveghere la combaterea traficului şi a reţelelor criminale. Este o decizie cu aplicare imediată’, a afirmat secretarul general al NATO. 

Comandantul forţelor aliate în Europa, generalul american Philip Breedlove ‘este în acest moment pe cale să ordone grupului naval permanent să se deplaseze în Marea Egee şi să înceapă activităţi de supraveghere’, a mai afirmat Stoltenberg în prezentarea misiunii navale care va ajuta la gestionarea crizei migraţiei şi pentru care Alianţa şi-a dat joi acordul. Potrivit acestuia, ar fi vorba de grupul naval 2 al NATO, care are cinci nave în apropiere de Cipru. O sursă guvernamentală germană a anunţat că Danemarca va contribui şi ea cu o navă la misiune. 

—-

NATO va interveni în Marea Mediterană pentru a combate traficul de migranți, a anunțat, joi, ministrul american al Apărării, Ashton Carter, după o solicitare a Germaniei, Turciei şi Greciei, relatează DPA şi AFP, citate de Agerpres. Forțele NATO vor participa la misiunea de supraveghere din Marea Egee,între Turcia și Grecia. 

‘NATO şi toţi ceilalţi participanţi la masa discuţiilor şi-au exprimat disponibilitatea ca Alianţa Nord-Atlantică să sprijine şi să participe la această operaţiune’, a declarat Ashton Carter la finalul unei reuniuni a miniştrilor apărării NATO de la Bruxelles. 

În cazul în care o astfel de misiune de supraveghere frontalieră va vedea lumina zilei, aceasta ar fi o premieră pentru NATO, organizaţie militară defensivă care a refuzat până în prezent să se implice direct în cea mai gravă criză a migranţilor din Europa din 1945. 

Ca urmare a unei solicitări formulate oficial miercuri seara de către Berlin, Ankara şi Atena, NATO îşi va utiliza navele poziţionate în Marea Egee între Turcia şi Grecia pentru a supraveghea apele şi pentru a oferi informaţii autorităţilor turce şi elene, au afirmat surse guvernamentale germane sub rezerva anonimatului. 

‘Cele trei ţări au subliniat necesitatea ca NATO să acţioneze rapid, iar Statele Unite au fost întru totul de acord, pentru că sunt în joc vieţi omeneşti”, a mai spus ministrul american al apărării. 

Potrivit acestuia, propunerea celor trei ţări constă ‘în extinderea operaţiunii maritime a NATO din Marea Mediterană”, în prezent comandată de Germania, pentru a răspunde crizei migranţilor. 

Toţi migranţii salvaţi de NATO vor fi duşi înapoi în Turcia. 

Unul dintre punctele sensibile îl reprezintă disputele teritoriale de zeci de ani între Atena şi Ankara asupra frontierelor lor maritime comune, notează DPA. 

Conform propunerii, cele două părţi trebuie să se angajeze să nu intre în apele teritoriale ale celuilalt stat, au precizat sursele. 

Ideea implicării forţelor NATO a fost ridicată luni în cadrul unei întrevederi între premierul turc Ahmet Davutoglu şi cancelarul german Angela Merkel la Ankara. 

 

Cele mai citite

Sărbătoare în inima Bărăganului! Unirea Slobozia, prima promovată în Liga 1

Unirea Slobozia s-a impus cu scorul de 1-0 în deplasarea de la CS Mioveni, în etapa a șasea a play-off-ului Ligii a 2-a, și...

Marcel Ciolacu anunță construcția noului stadion Dan Păltinişanu din Timișoara. Ce capacitate va avea

Premierul Marcel Ciolacu anunță, joi, noi investiții în Timiș, respectiv construcția noului stadion Dan Păltinişanu, cu o capacitate de 30 de mii de locuri,...

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă