10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialNATO pregătește Summitul din Polonia. La Varșovia pot fi anunțate cele mai...

NATO pregătește Summitul din Polonia. La Varșovia pot fi anunțate cele mai ample desfășurări de TRUPE de după Al Doilea Război Mondial

Conducerea Alianței  Atlantice și țările membre NATO pregătesc, în această perioadă, Summitul de la Varșovia, planificat în perioada 8 – 9 iulie 2016.

Summitul  din Polonia se va desfășura “într-un moment crucial pentru Alianță, când placa tectonică de securitate a Europei este apăsată atât în Est, cât și în Sud”, declara secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.  Potrivit acestuia, “la ora actuală aplicăm cel mai amplu proces de revigorare a apărării colective de după Războiul Rece”.

Reuniunile oficiale ale NATO, la nivel de șefi de state și de guverne, cum va fi și cea de la Varșovia, sunt conduse de secretarul general al Alianței. Asemenea reuniuni oferă cadrul oficial pentru a anunța noi decizii politice, pentru a intensifica parteneriatele cu state din afara Alianței sau pentru a invita noi membri.

De la înființarea NATO, în anul 1949, s-au ținut 26 de asemenea reuniuni.  Cel mai recent summit a fost cel din Țara Galilor, din perioada 4-5 septembrie 2014.

Programarea summitului din 2016 la Varșovia este o expresie a rolului cheie, politic și militar, al Poloniei în structura NATO.

Polonia este una dintre cele două țări est – europene care va găzdui elemente ale scutului american antirachetă  (cealaltă țară fiind România, unde deja aceste elemente sunt instalate).  De asemenea, Polonia găzduiește un comandament NATO de tip NFIU și altul de nivel divizie, la Szczecin, similare celor de la București.  În plus față de România, Polonia găzduiește și  un centru de antrenament NATO, la Bydgoszcz. Polonia a asigurat și activitatea de poliție aeriană deasupra statelor baltice, și la patrule navale pe Marea Baltică, iar în viitorul apropiat, “după Summit-ul de la Varșovia, vom vedea și mai mult NATO în Polonia decât până acum”, a anunțat Jens Stoltenberg, într-o declarație postată pe site-ul NATO.

Chiar la începutul lunii aprilie, președintele Poloniei, Andrzej Duda,

sublinia că țara lui “dorește o prezență mai importantă a trupelor NATO în regiune”. “Cu privire la Summitul de la Varșovia, trebuie să amintim că NATO nu înseamnă doar Statele Unite și Polonia. Noi dorim o participare largă pentru creșterea exercițiilor NATO, o intensificare a activităților comune în centrul și estul Europei, inclusiv pe teritoriul Poloniei. Acesta este unul dintre obiectivele noastre”, a subliniat liderul de la Varșovia. Această declarație a șefului statului este prezentată chiar pe site-ul Ministerului de Externe al Poloniei, la rubrica dedicată viitorului Summit de la Varșovia.

Pe de altă parte, președintele Poloniei consideră că, prin deciziile care vor fi luate la Varșovia, NATO trebuie să demonstreze că e gata să riposteze „împotriva oricărei amenințări semnificative sau a unui act de agresiune, prin măsuri defensive adecvate, care să protejeze securitatea membrilor Alianței și, dacă e cazul, și a altor state”.

La rândul lui, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat că Summitul de la Varșovia va reprezenta un moment cheie pentru adaptarea Alianței la noile provocări. Deciziile de la Varșovia vor respecta însă, cu certitudine, valorile  exprimate încă de la înființarea NATO: democrație, libertate individuală și respectul față de lege. “Aceste valori sunt o sursă vitală pentru unitatea noastră, iar unitatea înseamnă putere”, a spus Stoltenberg.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă