10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialNATO vrea descurajarea Rusiei, Germania ezită

NATO vrea descurajarea Rusiei, Germania ezită

Wall Street Journal arată că ţările membre ale NATO discută despre creşterea numărului trupelor staţionate în statele riverane Rusiei, un nou efort pentru descurajarea Moscovei după agresiunea acesteia în Ucraina.

Potrivit unor diplomaţi şi ofiţeri din cadrul NATO, Alianţa discută despre staţionarea unor trupe suplimentare de-a lungul flancului estic şi în noua schemă organizaţia trans-atlantică ar avea câte un batalion în Polonia şi în fiecare din cele trei state baltice, cu circa 800-1.000 de soldaţi în fiecare unitate. O versiune mai puţin amplă ar avea un singur batalion al NATO în regiune.

Dar, în timp ce se discută aceste planuri, susţinute de Berlin, în particular responsabilii germani îşi exprimă rezervele. În cadrul discuţiilor private cu aliaţii, reprezentanţii Germaniei susţin că nu vor să trateze Moscova ca pe un duşman permanent sau trimis în afara Europei, în pofida fricţiunilor pe tema crizei din Ucraina şi altor provocări. Res­ponsabilii NATO consideră că este puţin probabil ca Berlinul să aprobe o desfăşurare mai mare de trupe dar ar putea susţine una mai modestă.

Relaţiile Est-Vest au scăzut la cel mai jos nivel de după războiul rece după ce Rusia a anexat Crimeea, teritoriu al Ucrainei care nu este membră NATO, dar împarte o frontieră cu mai mulţi vecini. Alianţa a criticat susţinerea rusă a separatiştilor din estul Ucrainei şi intensificarea exerciţiilor militare ruse în regiune, incursiunile provocatoare ale avioanelor ruse de vânătoare în spaţiul aerian şi ameninţările contra NATO că Rusia va utiliza arme nucleare.

Chiar dacă planul va fi aprobat, NATO dispune de o mică forţă pe flancul estic pentru a opri o invazie, dar responsabilii Alianţei cred că ar fi suficient pentru a demonstra că aliaţii occidentali rămân ataşaţi angajamentelor de apărare reciprocă.

Moscova a declarat de mai multe ori că NATO este considerată o ameninţare la securitatea Rusiei, iar preşedintele Vladimir Putin a demonstrat că nu are apetit pentru invazii directe, preferând să folosească forţele secrete pentru a provoca instabilitatea în ţările vecine care îl deranjează, cum este Ucraina. Într-un astfel de scenariu, o mică forţă ar putea reprezenta un meterez sau o alertă precoce contra tentativelor de subminare a guvernelor aliate. Pentru a evita accidente sau erori de calcul de partea lui Putin, care ar putea declanşa accidental un conflict mai larg, experţii NATO susţin că ar trebui avute în vedere alte eforturi de disuasiune.

Anul trecut, Alianţa a aprobat „un plan de acţiune de pregătire“ vizând asigurarea membrilor săi din Est că NATO va veni în apărarea lor în cazul unui conflict cu Rusia. Inclusiv crearea unei forţe de reacţie rapidă şi mici posturi de comandament în şase ţări din Est. Potrivit responsabililor NATO,  noile planuri sunt în stadii precoce şi nimic nu a fost prezentat la Consiliul Atlanticului de Nord.

Reprezentanţii americani au declarat că sunt pregătiţi să pună sub comandament NATO cei 150 de militari americani aflaţi în prezent în fiecare stat baltic şi în Polonia şi sunt deschişi pentru rotaţia trupelor suplimentare ale SUA.  Înalţi responsabili de la Washington subliniază că, în contextul exerciţiilor militare intensificate ale Rusiei în regiune, creşterea prezenţei NATO ar putea demonstra preşedintelui Putin că Alianţa este coerentă şi SUA rămân angajate. Nu se ştie însă dacă Germania va aproba noul plan al NATO.  

Cele mai citite

Ghidul complet pentru utilizarea responsabilă a camerelor spion

În contextul modern al tehnologiei, camerele spion au devenit un instrument util pentru supravegherea discretă și asigurarea securității personale și a proprietății. Este esențial...

Ramzan Kadîrov se antrenează într-o sală de fitness după ce s-a anunțat că e pe moarte

Omul forte din Cecenia, Ramzan Kadîrov, a publicat un videoclip în care arată cum se antrenează într-o sală de fitness, într-o aparentă intenţie de...

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....
Ultima oră
Pe aceeași temă