10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialNATO vrea să revină la relaţii normale cu Federaţia Rusă

NATO vrea să revină la relaţii normale cu Federaţia Rusă

Robert Pszel, directorul Biroului de informaţii al NATO în Rusia, a declarat într-un interviu acordat agenţiei Sputnik că Alianţa Nord-Atalntică doreşte ca relaţiile dintre cele părţi să revină la normalitate. "Ştiu cu certitudine că toate statele NATO şi însăşi NATO ar vrea, din punct de vedere politic, să revină pe calea relaţiilor normale, complete şi axate pe parteneriat cu Rusia. Este dorinţa noastră", a precizat pentru RIA Novosti.

Potrivit lui Pszel, NATO nu caută o confruntare cu Rusia. Reprezentantul Alianţei a subliniat însă că în prezent are loc "una dintre crizele cele mai importante, dacă nu cea mai importantă, în relaţiile dintre NATO şi Rusia", precizează Mediafax.

El a indicat că în anii 1990, "au fost depuse eforturi pentru a dezvolta relaţiile conform unor principii noi, cu o formă nouă şi teme noi (…). Mulţi ani, aliaţii şi Rusia au investit în aceste relaţii", a precizat acesta.

În contextul crizei ucrainene, NATO şi-a intensificat patrulele aeriene deasupra ţărilor baltice şi a trimis întăriri în Marea Baltică şi Marea Mediterană. Avioane de recunoaştere ale Alianţei survolează în mod regulat Polonia şi România. Statele Unite intenţionează de asemenea să staţioneze aproape 150 de tancuri şi vehicule blindate în state NATO, iar o parte dintre acestea vor fi trimise în Europa de Est pentru a participa la exerciţii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă