15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialNava Costa Concordia va fi remorcată din largul insulei Giglio după doi...

Nava Costa Concordia va fi remorcată din largul insulei Giglio după doi ani și jumătate de la naufragiu

Nava Costa Concordia, care a naufragiat în urmă cu doi ani și jumătate în largul insulei Giglio, va fi remorcată săptămâna viitoare până la Genova, unde va fi dezmembrată, informează Mediafax.

Ultimele manevre înaintea călătoriei finale a navei Costa Concordia au debutat miercuri în largul insulei Giglio, în faţa câtorva sute de curioşi şi locuitori ai insulei toscane.

"Totul se desfăşoară cum era prevăzut, este o zi mare pentru Giglio, dar nu vom fi liniştiţi decât după sosirea la Genova, unde pachebotul va fi dezmembrat", a declarat sud-africanul Nick Sloane, responsabilul cu această operaţiune de ranfluare a navei, citat de agenţia ANSA.

Această plecare, aşteptată de 30 de luni de cei circa 1.500 de locuitori ai insulei, va fi salutată de sirenele navelor şi de clopotele de pe insulă.

Marţi, pachebotul de croazieră care a fost adus pe linia de plutire, arbora drapelul albastru "P", care în limbaj maritim înseamnă că nava este gata de plecare.

"Sperăm că odată cu plecarea acestei nave, vor pleca toate lucrurile pe care le simţim", a declarat Anne Decre, din cadrul colectivului francez al supravieţuitorilor naufragiului pachebotului Concordia.

"Nava să-şi continue drumul, pentru ca şi noi să îl putem continua pe al nostru", a adăugat ea, strângând mâinile prietenei sale Nicole Servel, care şi-a pierdut soţul în naufragiu.

Remorcată de două nave şi escortată de alte 12 ambarcaţiuni, Costa Concordia, o navă lungă de aproape 300 de metri şi cu o greutate de circa 114.500 de tone, va parcurge aproape 280 de kilometri pe mare.

Aceasta va trece la 25 de kilometri pe lângă Corsica, în apropiere de Elba, şi la zece kilometri de insula italiană Capraia, înainte de sosirea la Genova, prevăzută pentru sâmbătă seara sau duminică dimineaţa.

Ministrul francez pentru Ecologie, Segolene Royal, a promis că va urmări trecerea navei de la bordul unei ambarcaţiuni în largul Corsicii, provocând nemulţumirea autorităţilor italiene, care conssideră că au făcut totul pentru a evita o nouă dramă.

După ce a fost redresată în septembrie în cadrul unei operaţiuni fără precedent de rotire a carcasei sale, Concordia a fost apoi ranfluată, cu câţiva centimetri sau metri pe zi, timp de o săptămână.

Condusă de armatorul italian Costa şi efectuată de consorţiul americano-italian Titan-Micoperi, operaţiunea de salvare a pachebotului are un cost total de circa 1,5 miliarde de euro.

"Cea mai mare provocare a mea" în 20 de ani de carieră, a declarat Nick Sloane, specialist mondial în ranfluarea navelor.

Pe traseu, diferitele ambarcaţiuni ale convoiului ar trebui să colecteze eventuale obiecte plutitoare – valize, mobilă, haine – să controleze calitatea apelor şi să împiedice apropierea cetaceelor, care sunt numeroase în această perioadă a anului.

De asemenea, vor fi îmbarcate la bord baraje antipetrol şi aparate cu infraroşu care detectează orice urmă de hidrocarburi la suprafaţa apei pe timpul nopţii.

Concordia a naufragiat după ce a lovit violent o stâncă în faţa insulei Giglio, provocând moartea a 32 de persoane şi rănirea altor câteva zeci, dintre cele peste 4.200 de persoane de 70 de naţionalităţi aflate la bord.

Cele mai citite

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă