15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialNegocieri decisive între UE şi Marea Britanie

Negocieri decisive între UE şi Marea Britanie

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, s-a deplasat la Londra pentru discuţii cu premierul britanic, David Cameron, pentru evitarea ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, o întâlnire determinantă.

În absenţa unui acord, discuţiile începute duminică între Cameron şi Tusk au fost prelungite cu 24 de ore şi, ieri, negocierile au abordat o etapă decisivă spre un proiect de acord care ar urma să fie dat publicităţii azi dimineaţă. Un astfel de rezultat ar permite premierului britanic să organizeze referendumul pe care l-a promis asupra menţinerii sau nu a Marii Britanii în UE la 23 iunie, prevalându-e de reformele obţinute.

Iniţial, guvernul conservator de la Londra a fixat patru exigenţe  partenerilor săi europeni, printre care dreptul ca Marea Britanie să priveze de alocaţie socială resortisanţii altor ţări europene care se instalează în regatul britanic, în primii patru ani. Respinsă de celelalte state membre din cauza aspectului „discriminatoriu“, această exigenţă a lăsat loc unei contra-propuneri a lui Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene – de a permite Marii Britanii, dar şi celorlalte 27 de ţări membre de a acţiona o „frână de urgenţă“ în cazul în care vor putea dovedi că serviciile lor publice sunt supuse unei presiuni excepţionale din cauza imigranţilor.

Reticenţe

Preşedintele Tusk se declară dornic să pună pe masă un acord care va fi admis de toată lumea şi care nu constituie un drept pentru un singur membru al „clubului“. Negocierile de la Londra sunt complexe şi asupra altui punct, mai puţin dezbătut public, dar tot atât de conflictual – cererea lui Cameron de a avea un cuvânt de spus în toate deciziile ţărilor zonei euro care ar avea impact asupra statelor ne-membre, ca Marea Britanie. Londra, care vrea păstrarea prerogativelor City-ului, doreşte evitarea oricărei discriminări faţă de acest centru financiar mondial. Cameron şi-a declarat intenţia de spune „clar“ că un acord nu este posibil decât dacă „frâna“ se aplică la nivelul actual al imigraţiei europene şi dacă va putea fi aplicată imediat după referendum şi va fi aplicat suficient timp pentru a permite rezolvarea problemelor. Surse guvernamentale britanice au precizat că Londra vrea ca „frâna“ să fie aplicată patru ani şi să poată  fi transformată în timp „într-un mecanism permanent“. 

Tusk a sosit la Londra în compania echipei sale de negociere – şeful său de cabinet, Piotr Serafin, secretarul general al Consiliului, Jeppe Tranholm-Mikkelsen şi directorul general al serviciului juridic, Hubert Legal. Moratoriul de patru ani propus de Londra ar necesita o revizuire a tratatelor, arată experţii.

Aceste negocieri intervin după cele avute la Bruxelles de Cameron,  vineri,  cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz. Potrivit surselor din Downing Street 10, Cameron speră multe rezolvări după reuniunea cu Tusk, fixarea unui acord al UE cu Marea Britanie.

Ultimele ore de negocieri de ieri ar trebui să arate alegătorilor britanici cât de mult se bate Cameron pentru a smulge concesiile UE. Excelent orator, premierul britanic va trebui apoi să-şi exercite talentul pentru a sublinia importanţa reformelor pe care le-a obţinut şi să justifice propriul angajament în campania electorală în favoarea menţinerii ţării în UE. În mijlocul optimismului crescând, se discută  de iminenţa unui acord ce va putea fi prezentat la summitul UE din 18-19 februarie.

În ce priveşte conservatorii, ei rămân foarte divizaţi – din cei 330 de deputaţi, 70 au decis deja să facă o campanie pentru Brexit (ieşirea sau nu a Marii Britanii din UE).  

Cele mai citite

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...
Ultima oră
Pe aceeași temă