13.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialPremierul Netanyahu salută eliberarea de către SUA a spionului israelian Jonathan Pollard

Premierul Netanyahu salută eliberarea de către SUA a spionului israelian Jonathan Pollard

Spionul israelian Jonathan Pollard a fost eliberat condiţionat, vineri, din închisoare, în Statele Unite, a anunţat premierul israelian, Benjamin Netanyahu, informează Reuters, citată de Mediafax.

Pollard era închis din anul 1985. Cazul Pollard a afectat puternic relaţiile dintre SUA și Israel. “Poporul israelian salută eliberarea lui Jonathan Pollard. După trei decenii lungi şi grele, Jonathan se reuneşte în sfârşit cu familia sa”, a anunțat premierul israelian.

Potrivit condiţiilor acestei eliberări, Pollard, un fost analist din cadrul Marinei americane (US Navy), este necesar să rămână în Statele Unite pentru o perioadă de cinci ani.

El a fost condamnat la închisoare pe viaţă, după ce a fost găsit vinovat, în 1987, că a oferit informaţii clasificate Israelului. În prezent în vârstă de 61 de ani, Pollard a declarat că vrea să imigreze în Israel, unde locuieşte cea de a doua sa soţie şi unde se aşteaptă să primească recompense financiare substanţiale din partea Guvernului israelian.

Pollard a obţinut cetăţenia israeliană în timp ce-şi ispăşea pedeapsa.

“Este un moment dramatic… Este un moment istoric care pune capăt unui efort enorm de mai mulţi ani”, a declarat pentru postul militar israelian de radio Effie Lahav, şeful comisiei din Israel care a făcut lobby pentru eliberarea lui Pollard.

Netanyahu le-a cerut israelienilor să fie discreţi în legătură cu eliberarea lui Pollard, îngrijorat că o sărbătorire prea zgomotoasă ar putea afecta eforturile de a convinge Guvernul SUA de a-l lăsa să vină în Israel mai devreme.

Administraţiile americane s-au opus, succesiv, solicitării israelienilor de a da dovadă de clemenţă faţă de Pollard, care nu a arătat niciodată că s-ar căi pentru ceea ce a făcut, deşi Washingtonul s-a gândit uneori să-l elibereze în cadrul unor eforturi de relansare a negocierilor dintre israelieni şi palestinieni cu privire la crearea unui stat palestinian în teritoriile ocupate de Israel.

Echipa de consilieri juridici a lui Pollard l-a îndemnat pe preşedintele Barack Obama să-i permită să plece în Israel imediat ce este eliberat din închisoarea federală din North Carolina, precizând totodată că acesta are un loc de muncă şi un loc în care să locuiască în Statele Unite.

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Președintele Columbiei a oferit informații eronate. “A citit din coloana greșită”

Munițiile și armele care lipsesc din armata columbiană sunt mult mai puține decât cifrele raportate de președintele Gustavo Petro în această săptămână, se arată...

Președintele Columbiei a oferit informații eronate. “A citit din coloana greșită”

Munițiile și armele care lipsesc din armata columbiană sunt mult mai puține decât cifrele raportate de președintele Gustavo Petro în această săptămână, se arată...

VIDEO. Laura Giurcanu s-a despărțit de fiul Andreei Esca. Influencerița s-a întors la fostul iubit

Viața sentimentală poate fi plină de surprize și răsturnări de situație, iar Laura Giurcanu pare să fi experimentat acest lucru într-o manieră cât se...
Ultima oră
Pe aceeași temă