13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialNetanyahu îi învinuiește pe palestinieni de Holocaust. Oficial palestinian: Ne urăște atât...

Netanyahu îi învinuiește pe palestinieni de Holocaust. Oficial palestinian: Ne urăște atât de mult, încât e dispus să îl ierte pe Hitler

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyanu a fost criticat dur, după ce a declarat că un lider palestinian i-a convins pe naziști să ucidă șase milioane de evrei, relatează BBC News. 

Netanyahu a explicat că Adolf Hitler urmărea doar să îi alunge pe evrei din Europa, însă Marele Muftiu al Ierusalimului, Haj Amin al-Husseini, i-ar fi spus liderului nazist: ”Arde-i pe toți”.

Totuși, istoricul șef de la memorialul Holocaustului din Israel a afirmat că spusele lui Netanyahu sunt greșite din punct de vedere istoric. De asemenea, liderul opoziției israeliene a subliniat că declarația lui Netanyahu ”distorsionează istoria într-un mod periculos”.

Astfel, Isaac Herzog i-a cerut șefului executivului israelian să revină asupra declarațiilor respective întrucât ele minimizează Holocaustul, nazismul și flagelul urii din cauza căruia evreii au avut de suferit. Herzog a adăugat că, potrivit consemnărilor istorice, planul lui Hitler de exterminare a evreilor fusese deja elaborat cu câțiva ani înainte ca Al-Husseini să-l întâlnească pe liderul Germaniei naziste.

Mai mult, un oficial palestinian a arătat că acceastă declarație a premierului israelian arată că îi urăște pe palestinieni atât de mult, încât este în stare să îl absolve de vina Holocaustului pe Hitler.

”Netanyahu îi urăște atât de mult pe palestinieni încât este dispus să îl absolve pe Hitler de uciderea a 6 milioane de evrei”, a comentat miercuri negociatorul-șef palestinian, Saeb Erekat.

De asemenea, și Guvernul german a respins declarațiile premierului israelian Benjamin Netanyahu/ 

"Toţi germanii cunosc istoria nebuniei criminale rasiste a naziştilor, care a condus la ruptura cu civilizaţia care a fost Holocaustul. Acest lucru este predat în şcolile germane cu un bun motiv. Acest lucru nu trebuie să fie uitat niciodată. Eu nu văd niciun motiv să ne modificăm viziunea asupra istoriei în vreun mod. Noi ştim că responsabilitatea pentru această crimă împotriva umanităţii este germană şi că ea este într-adevăr a noastră", a comentat Steffen Seibert, un purtător de cuvânt al Angelei Merkel.

Benjamin Netanyahu le-a răspuns criticilor și a declarat că există "numeroase probe" în sprijinul acuzaţiilor sale la adresa lui Husseini, dar fără să precizeze sursele la care se referă.

Haj Amin al-Husseini, un fost muftiu controversat al Ierusalimului, s-a deplasat la Berlin în 1941, unde s-a întâlnit cu liderul nazist Adolf Hitler. Haj Amin al-Husseini a murit în exil la Cairo, în anul 1974.

O lucrare din 1947, intitulată "Muftiul Ierusalimului", şi un articol de ziar de la acea vreme afirmă că un fost consilier al lui Hitler a depus mărturie, în procesul de la Nürnberg, că Husseini a complotat cu dictatorul german pentru a debarasa Europa de evrei.

Tensiunile au escaladat între cele două națiuni încă de la începutul lunii octombrie și s-au manifestat în atacuri violente între israelieni și palestinieni, care s-au soldat cu moartea mai multor persoane.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă