13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialNew York Times: Ostaticii răpiţi de Statul Islamic au fost torturaţi înainte...

New York Times: Ostaticii răpiţi de Statul Islamic au fost torturaţi înainte de decapitare

Ziariştii de la New York Times susţin, într-un amplu articol, că ostaticii occidentali deţinuţi de gruparea Stat Islamic au fost torturaţi în perioada care a precedat decapitarea lor. Coşmarul trăit de ostatici a rămas în mare parte secret pentru că militanţii au avertizat familiile acestora să nu discute cu presa, altfel îi vor ucide. Ostaticii au petrecut săptămâni întregi în întuneric, unde singura sursă de lumină era raza de soare care se strecura pe sub uşă. După lăsarea serii, ei nu mai vedeau nimic, vărsând mâncarea pe ei. Majoritatea locurilor de detenţie nu aveau saltele şi doar câteva pături, scrie New York Times, preluat de Mediafax.

În celulele lor, ostaticii nu ştiau dacă familiile sau guvernele lor fac ceva pentru ei. Ei încercau să pună cap la cap singurele informaţii la care aveau acces, din interacţiunile cu gardienii sau unul cu celălalt. Răpitorii le-au confiscat laptopurile, telefoanele mobilele şi aparatele de fotografiat şi le-au cerut parolele conturilor deţinute. Le-au verificat conturile de Facebook, Skype, arhivele foto şi e-mailurile, căutând dovezi de colaborare cu agenţiile de spionaj şi militare occidentale.

"M-au dus într-o clădire destinată interogatoriilor", a declarat Marcin Suder, un fotojurnalist polonez în vârstă de 37 de ani, răpit în iulie 2013 la Saraqib, în Siria. El a trecut prin mâinile mai multor grupări înainte de a reuşi să scape, patru luni mai târziu. "Mi-au verificat aparatul de fotografiat", a spus Suder. "Mi-au verificat tableta. Apoi m-au dezbrăcat complet. Eram gol. S-au uitat să vadă dacă am vreun cip GPS ascuns sub piele sau în haine. Apoi au început să mă bată. Au căutat pe Google: Marcin Suder şi CIA, Marcin Suder şi KGB. M-au acuzat că sunt spion", a povestit el.

Pedeapsa pentru orice considerau o ofensă era tortura. "Îi puteai vedea cicatricile de la glezne", a declarat belgianul Jejoen Bontinck, în vârstă de 19 ani, care a petrecut trei săptămâni în vara lui 2013 în aceeaşi celulă cu Foley, despre jurnalistul american. "Mi-a povestit cum i-au legat picioarele de o bară şi apoi au agăţat bara astfel încât el era ţinut cu capul în jos. Apoi l-au lăsat acolo".

Foley s-a convertit la islam la scurt timp după ce a fost capturat şi a adoptat numele de Abu Hamza, a declarat Bontinck. "Recitam împreună din Coran. Majoriatea ar spune: Haide să mă convertesc ca să primesc un tratament mai bun. Dar în cazul lui cred că a fost ceva sincer", a adăugat el. Fostul ostatic susţine că majoritatea deţinuţilor occidentali s-au convertit în timpul dificilei lor captivităţi.

Doar câţiva dintre ostatici au rămas loiali credinţei lor, inclusiv Steven Sotloff, un evreu practicant. De Yom Kippur, el le-a spus gardienilor lui că nu se simte bine şi a refuzat mâncarea, astfel încât să respecte în secret postul tradiţional, a declarat un martor.

Cele mai citite

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă