23.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialFOTO+VIDEO. Stare de alertă în Turcia după o lovitură de stat militară....

FOTO+VIDEO. Stare de alertă în Turcia după o lovitură de stat militară. Armata anunţă că a preluat puterea, Erdogan le cere turcilor să iasă în stradă

Armata turcă a anunţat că a preluat puterea în Turcia pentru a restabili ordinea în țară. Comandanţi militari turci sunt ţinuţi ostatici la sediul Statului Major General, în timp ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan este ascuns într-un loc sigur, relatează presa străină.

UPDATE 02.15: Un elicopter al Armatei se pare că a fost doborât de un avion F-16 turcesc, informează BBC. Încă nu sunt multe detalii cu privire la acest incident. 

UPDATR 02.10: Rusia este profund îngrijorată de situația din Turcia, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. El a adăugat că președintele Putin primește informări cu privire la evoluția evenimentelor.

UPDATE 02.05: Atmosfera pe aeroportul Ataturk, care în urmă cu doar câteva saptamâni a fost scena unui atentat. este tensionată după ce susținătorii președintelui turc au început să scandeze.

UPDATE 02.00: Un înalt oficial turc a declarat pentru agenția Reuters că această situație de insecuritate va continua cel mai probabil în următoarele 24 de ore. El a afirmat că o parte a Armatei încearcă sa preia controlul țării, dar nu va reuși. 

UPDATE 01.55: Moscheele din Istanbul au pus în funcțiune clopotele pentru chema oamenii la rugăciune. În mijlocul nopții, nu este normal acest apel îndelungat, dar ar putea avea legătură cu solicitarea președintelui Erdogan ca oamenii să iasă în stradă.

UPDATE 01.45: Explozii puternice au zguduit centrul orașului Ankara, relatează jurnaliștii străini. Traficul din orașele turcești a explodat, benzinăriile sunt pline, la fel și magazinele alimentare. Ambulanțele și poliția se pregătesc pentru o noapte albă, iar cetățenii turci încearcă să își facă provizii și să scape din centrul conflictului. 

UPDATE 01.40: Armata a adus tancuri în fața Parlamentului din Ankara, informează AFP. Tancurile se plimbă de asemenea pe străzile din Istanbul.

UPDATE 01.30: Susținătorii președintelui turc au început să se strângă în piața Taksim din Istanbul și au avut loc primele confruntări cu soldații. Pe Twitter au apărut mesaje ca se trag focuri de armă pentru a dispera mulțimea. De asemenea, pe internet au apărut poze cu grupuri de oameni care se îndreaptă spre sediul Parlamentului din Ankara.

UPDATE 01.20: Președintele Turcia se afla în vacanță într-un resort din Marmaris atunci când a fost lansată lovitura de stat de către Armată.

UPDATE 01.15: Turcia este guvernată în prezent de un “consiliu pentru pace” care va garanta securitatea cetăţenilor, anunţă armata turcă, conform Televiziunii publice de la Ankara.

UPDATE 01.05: Agenția de presă de stat a anunțat că s-au tras focuri asupra Palatului prezidențial din Ankara. Potrivit martorilor, elicopterele militare care survolează spațiul au deschis focul și au declanșat o explozie foarte puternică în centrul orașului, cartierul Çankaya. Potrivit CNN-Turk, deflagraţia a avut loc la sediul Televiziunii publice turce, aflată sub controlul armatei.

UPDATE 00.55: Accesul la rețelele Facebook, Twitter și YouTube a fost blocat în Turcia după lovitura de stat militarizată. Cu toate acestea, premierul turc a continuat să posteze mesaje pe Twitter în care susține că încălcarea legii nu va fi niciodată, dar niciodată tolerată în această țară”. De asemenea, președintele Erdogan a dat un interviu video prin Skype pentru CNN Turcia, în timpul căruia se auzeau notificările Twitter pe fundal.

UPDATE 00.45: O sursă din cadrul Uniunii Europene a declarat pentru BBC că lovitura de stat pare foarte bine organizată de un grup destul de mare din cadrul Armatei, nu doar de câțiva colonei. Acest grup controlează în acest moment puncte strategice din Istanbul.

UPDATE 00.35: Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a lansat pe Twitter un apel la respectarea instituțiilor democratice. Ea a anunțat că se află în permanentă legătură cu delegația UE din Ankara și Bruxelles.

UPDATE 00.30:  Președintele Recep Tayyip Erdogan a apărut la televiziunea locală printr-un interviu pe Skype și le-a cerut turcilor să iasă în stradă. Președintele a susținut că această situație este creată de o „structură paralelă” condusă de preotul musulman Fethullah Gulen, iar autoritățile au luat toate măsurile pentru a asigura securitatea.

“Îndemn poporul turc să vină în pieţele publice şi la aeroporturi. Nu am crezut niciodată într-o putere politică mai mare decât cea a poporului”, a subliniat Erdogan, care se află într-o locaţie sigură.

“Preşedintele ales democratic al Turciei şi Guvernul deţin controlul. Nu vom tolera tentativele de subminare a democraţiei. Comunicatul ilegal a fost făcut de Consiliul pentru Pacea Naţiunii, nu de armata turcă. Preşedintele este într-un loc sigur”, a comunicat Preşedinţia Turciei.

La scurt timp după difuzarea mesajului președintelui Recep Tayyip Erdogan, televiziunea turcă a rămas fără semnal, informează Reuters. Mai devreme, soldații au intrat în sediul televiziunii pentru a anunța instalarea legii marțiale.

UPDATE 00.10: Surse locale susţin că armata ar fi preluat controlul asupra televiunii şi radioului public. Însă, informaţiile sunt contradictorii. Alte surse spun că preşedintele Erdogan va face o declaraţie în această noapte, într-un discurs către naţiune.

UPDATE 00.00: Comandanţi militari turci sunt ţinuţi ostatici la sediul Statului Major General, afirmă surse guvernamentale turce, în timp ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan pare a fi în siguranţă, relatează Reuters.

Spaţiul aerian turc a fost închis. Peste tot sunt raportate avioane militare şi elicoptere care survolează. Tancuri au fost observate, vineri seară, în jurul Aeroportului Ataturk din Istanbul, dar şi în centrul metropolei turce, relatează postul NTV şi ziarul The Telegraph, prezentând imagini.

UPDATE 23.55: Departamentul de Stat al SUA a lansat un avertisment către cetăţenii americani din Turcia să fie vigilenţi. Ambasada Marii Britanii din Ankara a fost închisă și de asemenea a postat pe Twitter un mesaj în care sfătuiește cetățenii să evite locurile publice.

UPDATE 23.45: Armata turcă a anunţat că a preluat puterea în Turcia pentru a restabili ordinea. Într-un comunicat trimis prin e-mail şi citat de canalele TV din Turcia, armata a declarat că toate relaţiile externe existente ale Turciei vor fi menţinute şi statul de drept va rămâne prioritar

Comunicatul nu ar fi fost însă autorizat de comandanţii Armatei, susţine o sursă prezidenţială din Turcia, care arată că o facţiune a Armatei încearcă să preia controlul, informează The Guardian. Reuters anunţă că, între timp, toată armată a fost mobilizată.

Mai multe focuri de armă au fost auzite vineri seara în capitala Turciei, Ankara. Autorităţile turce au luat măsuri speciale de securitate pe fondul informaţiilor privind o tentativă de lovitură de stat militară. 

 

Armata a blocat cele două poduri din Istanbul. Traficul a fost oprit pe podurile Bosfor şi Fatih Sultan Mehmet, dar nu a fost încă dat niciun motiv. 

Premierul Binali Yildirim a declarat că un grup de militari din cadrul armatei turce participă la ceea ce pare să fie o lovitură de stat, relatează The Associated Press. 

“Ar fi prea mult să o numim o lovitură de stat, dar a existat o tentativă de revoltă în cadrul armatei. Este vorba de o încercare de preluare a puterii în mod ilegal. Vom pedepsi drastic această tentativă”, a declarat Yildirim, citat de CNN Türk.

“Turcia nu va permite niciodată vreo iniţiativă de întrerupere a democraţiei. Autorii acestui act vor plăti cel mai mare preţ”, a ameninţat premierul Turciei, lansând un apel la calm.

Şeful executivului turc a spus că “Guvernul ales de popor rămâne în funcţie şi va demisiona doar prin voinţa naţiunii turce”. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...
Ultima oră
Pe aceeași temă