5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialNicolae Timofti, reacție după declarațiile ambasadorului american la Chișinău: Sunt român şi...

Nicolae Timofti, reacție după declarațiile ambasadorului american la Chișinău: Sunt român şi vorbesc limba română

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a precizat în timpul unui discurs susținut cu prilejul Zilei Limbii Române la Academia de Științe din Chișinău că este român, așa cum sunt toți cetățenii Republicii Moldova.

„În discuțiile mele cu președinții altor țări am spus mereu că sunt de origine română, așa cum au fost părinții, buneii mei și toți cei care trăiesc pe acest pământ. Îndemnul meu este să nu ne abatem din drum și să urmăm vectorul european de dezvoltare. Trebuie să avem un sistem al cercetării științifice și inovațiilor racordat la nivelul european, să avem un sistem de ocrotire al sănătății pe potriva cerințelor actuale, un sistem judiciar profesionist în care cetățenii să aibă încredere, să punem economia în funcțiune. Să readucem încrederea cetățenilor în stat și să fim exigenți cu clasa politică. Avem multe de făcut”, a spus Nicolae Timofti, citat de MoldNova.

Citeşte şi 

Președintele Timofti a reamintit de Hotărîrea Curţii Constituţionale din 5 decembrie 2013, prin care a fost decis că denumirea corectă a limbii de stat este limba română. „Modificarea articolului 13 din Constituţie este o obligaţie a Parlamentului. Modificarea articolului 13 înseamnă un gest de corectitudine politică şi juridică din Parlamentului în sensul executării hotărîrii CC. Mai mult, aşa se procedează într-un stat de drept”, a adăugat şeful statului.

Citeşte şi Protest la București, după declarațiile ambasadorului SUA la Chișinău, privind unirea Moldovei cu România

Românii din Țară, din Republica Moldova, din comunitățile istorice și de pretutindeni marchează, la 31 august, Ziua Limbii Române, sărbătoare instituită prin Legea nr. 53/2013.

Începând cu 31 august 1989, dată la care a fost legiferată trecerea la scrierea în grafie latină, în Republica Moldova se sărbătoreşte anual Ziua Limbii Române printr-o serie de evenimente culturale (concerte, expoziţii de fotografii, conferinţe etc.). Din 2011, Chișinăul și Bucureștiul au marcat simultan această sărbătoare.

Potrivit deciziei din ziua de 5 decembrie 2013 a Curţii Constituţionale a Republicii Moldova limba română este limba de stat în stânga Prutului. Curtea Constituţională a decis că textul din Declarația de Independență prevalează textului din Constituție, ceea ce înseamnă că limba vorbită în Republica Moldova este româna, nu cea menționată în Constituție, ,,moldoveneasca”.

 

 

 

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă