13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialNigeria: 234 de femei și fete, eliberate din taberele extremiștilor Boko Haram

Nigeria: 234 de femei și fete, eliberate din taberele extremiștilor Boko Haram

234 de femei și fete au fost eliberate de armata nigeriană dintr-un fief al grupării sialmiste Boko Haram, conform Mediafax.

Însă era neclar dacă printre aceste ostatice eliberate joi se află “fete de la Chibok”, relatează CNN.

În total 219 eleve din Chibok, o localitate din statul nigerian Borno, au fost răpite la 14 aprilie 2014 de Boko Haram (“Educaţia occidentală este interzisă”). Răpirea a provocat o mişcare pe reţelele de socializare, #BringBackOurGirls.

Gruparea teroristă nigeriană Boko Haram şi-a schimbat în aprilie numele în Provincia Africa de Vest a Statului Islamic (ISWAP) şi a lansat o nouă ofensivă asupra forţelor guvernamentale

Aproximativ 450 de femei şi fete au fost salvate săptămâna aceasta, după ce forţele armate nigerine au declanşat o operaţiune de căutare a taberelor Boko Haram în Pădurea Sambisa (nord-est). Aproximativ 300 de fete şi femei au fost eliberate în aceeaşi zonă marţi.

Operaţiunea militară continuă pe mai multe fronturi, iar eforturile se concentrează asupra eliberării ostaticilor şi distrugerii taberelor grupării, a anunţat generalul Chris Olukolade, citat într-un comunicat.

Femeile şi copiii salvaţi joi au fost evacuaţi, alături de alţi foşti ostatici, supuşi unor verificări în vederea stabilirii identităţii, a precizat Olukolade.

Boko Haram urmăreşte să impună sharia în Nigeria, o ţară cu o populaţie majoritar musulmană, concentrală în nord, în timp ce în sud locuiesc creştini.

Peste 2.000 de femei şi fete au fost răpite de islamişti din cadrul Boko Haram începând de anul trecut, potrivit Amnesty International.

 

Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă