17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialNivel de poluare crescut în Macedonia şi Bosnia

Nivel de poluare crescut în Macedonia şi Bosnia

Mai multe oraşe din Bosnia şi Macedonia sunt afectate de o creştere semnificativă a nivelului de poluare a aerului, potrivit France Presse, citată de Mediafax.

Concentrația de particule de 2,5 microni în diametru (PM 2,5), periculoase deoarece pătrund adânc în plămâni, depășește de aproape o lună în mai multe orașe din Macedonia nivelul de 40 micrograme pe metru cub, prevăzut de normele europene.

În capitala Macedoniei, Skopje, aceasta era de 254 de micrograme pe metru cub, la Tetovo (nord-vest) — de 368, la Kicevo (vest) — de 204, la Veles (centru) — de 103.

Peste o mie de persoane au manifestat luni în fața sediului guvernului, cerând punerea în aplicare a unor măsuri ferme de combatere a poluării, consecință a unei vremi deosebit de blânde pentru o iarnă din zona continentală a Europei.

Demonstranții a cerut guvernului să ia în considerare, printre altele, limitarea traficului rutier în zonele urbane, interzicerea circulației vehiculelor cu motoare diesel și închiderea fabricilor învechite care poluează.

La rândul său, guvernul a cerut populației, în special persoanelor bolnave, femeilor însărcinate și copiilor, să limiteze ieșirile în aer liber.

În altă țară balcanică, Bosnia, școlile au fost închise joia trecută din cauza poluării majore a aerului, în timp ce mai multe alte orașe erau de asemenea sufocate, situație care persistă de câteva săptămâni.

Capitalele celor două țări, Skopje și Sarajevo, sunt înconjurate de munți și fluxul de aer este practic inexistent în timpul perioadelor stabile din punct de vedere meteorologic, menționează AFP.

Poluarea în capitala Macedoniei este cauzată mai ales de gazele de eșapament și de utilizarea cărbunelui pentru încălzirea a zeci de mii de case.

Cele mai citite

Zeci de comune și orășele l-au îmbogățit cu afaceri mici și multe

Compania Ideas Funding Pack SRL a reușit să se afirme pe piață prin intermediul consultanței oferite comunităților mici. Cu un flux constant de...

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...

ELCEN o acuză pe Firea că a mințit la Realitatea Plus, în legătură cu falimentul RADET

Se încearcă din nou inducerea în eroare a opiniei publice în sensul în care ELCEN este considerată cauza falimentului RADET, transmit reprezentanții Electrocentrale București. Vă...
Ultima oră
Pe aceeași temă